Ознака: меѓународно право

Повелбата на Обединетите нации како боксерска вреќа

Дали сме сведоци на реобликување на меѓународното право и поредок И сега сѐ уште останува отворено прашањето кој прв ја прекрши Повелбата на Обединетите нации?!...

Да не дозволиме да се скине кај Македонија

Растегнатата „гума“ на меѓународното право Геополитичките анализи констатираат дека „растегливата гума на меѓународното право доаѓа до точка на кинење токму сега“. Многу елементи и досега...

Зарем и ние би го прекршиле меѓународното право?!

Меѓународното право не признава откажување на народите од своите малцинства Иритантно е премолчувањето на нашите предизвици и проблеми што како народ и држава ги имаме...

Недостасува бела книга за примерите на погазеното меѓународно право врз Македонија

Ако шефот на дипломатијата веќе забележал прекршување на Повелбата на ОН и меѓународното право, тогаш најдобро е при претседавањето тоа да го посочи на...

Дајте безбедносен концепт што нема да го игнорира меѓународното право

Во НАТО одекнува мантрата дека престанува со воздржувањето од распоредување сили во Источна Европа Причина за загриженост во актуелниот момент не се само дејствата на...

Германски канцелар и неуспешен ЕУ-алхемичар

Ако се согласува со бугарските барања, Олаф Шолц флагрантно го прекршува меѓународното право Негирањето на националниот идентитет е апсолутно нелегално дејство и претставува етноцид, при...

ОН ќе истражуваат за прекршување на меѓународното право во Украина, а...

Да не дозволиме Македонија да биде жртва на нефункционално меѓународно право Во услови кога Македонија веќе три години е блокирана од страна на Бугарија во...

Експлицитни гестови на недоверба од САД и од ЕУ: Бугарија полека...

-Зошто Бугарија не може да биде сметана како доверлив партнер ниту за САД ниту за ЕУ? Тоа е прашањето на кое побаравме одговор од...

Заев: Сегашниот став на Бугарија е спротивен на меѓународното право

Претседателот на Владата Зоран Заев учествуваше на панелот кој го организираше американскиот тинк-тенк Атлантски совет на тема „Северна Македонија на прагот на Европа“, како...

Со свој камен по своја глава

Откако кренавме раце од една од основните придобивки на меѓународното право - грижата за Македонците во соседството и во светот, сега нашите соседи максимално ја...