Ознака: железо

Од дрво железо не бидува

Се јавија и нашите иселеници. Луѓето што живеат по белиот свет, кои имаат еден поинаков, поистенчен поглед на нештата овде, кои од дистанца можат...

Недостиг на железо во организмот: Како се открива и колку време...

Автор: Д-р Сабрина Туглиова, доктор по општа медицина Феродефицитна анемија (железодефицитна анемија) претставува недостиг на железо во организмот поради што се нарушува создавањето на хемоглобинот. Овој...

Овошја што треба да ги консумирате при недостиг од железо

Ниското ниво на железо може да доведе до сериозни здравствени последици, како срцева слабост. Затоа, многу е важно секој ден да го внесувате овој...

Што треба да знаете за слабокрвноста – причини, дијагноза и третман

Лекарите утврдуваат постоење на анемија преку разговор со пациентот за неговите тегоби (анамнеза), преглед на болниот и преку крвната слика. Крвната слика ни дава...

Ако имате недостиг од железо, овој текст е за вас

Колку железо треба да се внесува во текот на денот? Одговорот на прашањето зависи од самиот организам Автор: Д-р Ана Мадиќ Витамините и минералите играат важна...

Што чувствува анемичниот човек

Анемија – една од најчестите патолошки состојби кај луѓето Автор: Д-р Љубица Илиеска Анемија е состојба која се дефинира како апсолутно намалување на бројот на еритроцитите,...

Од железото на „Макстил“ студентите на ФЛУ направија скулптури

„Макстил“ и Факултетот за ликовни уметности имаат воспоставено континуирана соработка, која постојано се продлабочува со разни активности, како дел од исклучително важната корпоративна вредност...

Како да превенираме и да третираме анемија и недостиг од...

Анемија (слабокрвност) е состојба на телото предизвикана од намален број еритроцити и/или намалено количество хемоглобин во нив. Најчесто се јавува како резултат на загуба...

Високи концентрации на железо во почвата и во зеленчукот во Кавадарци

Забележани се високи концентрации на никел и железо во почвата кај кавадаречко Возарци. Повисоки вредности се забележани и во зеленчукот. Некои зеленчуци примаат повеќе,...

Исхрана што може да ја победи анемијата

Анемија или, народски кажано, слабокрвност се случува кога човековиот организам нема доволно црвени крвни зрнца. Постојат голем број видови анемија, но најчеста е онаа...