Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25298)

Економијата, (не)конзистентни политики и ад хок решенија

Бизнисмените велат дека планот и намерата се добри, но потенцираат дека за развој на бизнисот, меѓу другото, се потребни правна сигурност и услови за...

Коронавирусот не заслужува грејс период

Симптоматично е што досега сите мерки што ги носеше Комисијата за заразни болести стапуваа во сила веднаш или по еден ден, а сега се остава...

Горчливиот вкус на меѓународните договори

Во рамките на источното прашање беше и т.н. македонско прашање, кое се одвои благодарение на националната ренесанса на македонскиот етнички супстрат, кој по сите...

Каква е здравствената заштита во светот и кај нас

Во студијата на фондацијата „Комонвелт“ се измерени пет категории - пристап до нега, превентивни услуги, време на чекање и одговори на илјадници пациенти и...

Човештвото изложено на удар од поплавите

Новото истражување што беше објавено во списанието „Нејчр“ пред конференцијата на Обединетите нации за климатски промени во Глазгов откри дека меѓу 2000 и 2015...

Да се подобрат условите за работа на пожарникарите

ОХРИД Градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиески, претпладнево беше во посета на територијалната противпожарна единица во Охрид. На средбата со охридските пожарникари и командирот Спасе...

Спортскиот национализам нова надеж за глобална кохезија

Во периодот на одржувањето на Олимписките игри, политичките аналитичари препознаа една нова форма, облик и димензија на национализмот, целосно спротивен на познатата идеологија со која...

Изгореа домови на социјално загрозени семејства

ПРИЛЕП Четирите социјално загрозени семејства што со години живеат во т.н. „бугарски“ бараки во прилепската населба Варош, во претпладневните часови останаа без покрив над главата....

Шверцот на цигари царува низ Стариот Континент

За разлика од Европа, кај нас нема поголема акција поврзана со шверц на цигари во земјава. Можеби затоа што нема индикации дека таков вид...

­Геополитичка олимпијада: Борба на светските суперсили САД и Кина

Олимпијадата во Токио понуди соодветна аналогија во однос на едни многу поважни игри - геополитичките. За проучувачите на војната и на мирот, големото прашање...