Ознака: Александар Велики

Грција ја обновува палатата на Александар Велики

Дел од палатата во Пела, во која бил роден и израснал Александар Велики, ќе биде обновен, откако проектот бил одобрен од Централниот археолошки совет...

Ниту обезбедувањето не го сочува Александар Велики во Атина

Непознати сторители го вандализирале споменикот на Александар Велики во Атина, испишувајќи слогани на пиедесталот, пренесува „Та неа“. Инцидентот се случил две недели по поставувањето...

Александар Велики го смирува грчкото незадоволство од Преспанскиот договор?

Бронзената статуа на Александар Велики на коњ го дочека поставувањето во центарот на Атина, во близина на плоштадот „Синтагма“, безмалку три децении откако еден...

Александар сепак бил македонски, а не елински

Во викенд-бројот, од 16-17 февруари, е објавен текст „За Александар Велики и за Република Северна Македонија“ од професорот на универзитетот „Колгејт“ во Њујорк, Роберт...

За Александар Велики и за „Република Северна Македонија“

Роберт Гарланд Конечно заврши спорот со бившата југословенска Република Македонија (БЈРМ). Грчкиот парламент се согласи дека државата што се наоѓа северозападно од Грција и која...

Ако не нѐ пере Вардар, ќе нѐ испере Аксиос

Се надевам дека редакцијата и свесните читатели ќе ми простат што си ја препишав сопствената колумна, за Право и (не)правдина, објавена во „Дневник“, петок,...