Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Пливањето е кардиоваскуларна вежба со низок интензитет што помага во борбата против непријатните симптоми на проширени вени. Тоа помага со подобрување на циркулацијата, зајакнување на нозете и стимулирање на протокот на крв. Крвта циркулира како одговор на мускулните контракции на нозете. Следствено на тоа, колку се посилни мускулите на нозете, толку е подобар протокот на крв.
Од сите спортови, пливањето е веројатно најдобриот начин да ги одморите вените и да ја подобрите циркулацијата во нозете. Движењата за пливање, освен што ви помагаат да се движите низ водата, помагаат и во испумпувањето на крвта од нозете, бидејќи притисокот од водата поефикасно ја турка крвта од нозете назад во срцето. За време на пливањето, нозете генерално се над нивото на срцето, бидејќи сте во хоризонтална положба, што помага да тече крвта од вените. Покрај тоа, пливањето ја намалува болката во нозете, која е еден од најчестите симптоми на проширени вени, особено во напредната фаза на болеста. Кога пливате, ефектот на гравитацијата врз вашите нозе се намалува и вените се под помал притисок, со што се подобрува циркулацијата и се овозможува закрепнување на вените.
Доколку не сте пливач и имате проширени вени или склоност кон оваа болест, се препорачува да научите да пливате. На почетниците им се советува да започнат со лесни вежби и да не се изложуваат на ненадеен и прекумерен стрес, барем додека не се во форма. Сепак, дури и ако не знаете да пливате, постојат вежби што може да се прават во вода, а кои се препорачуваат да ги олеснат симптомите на проширени вени. На пример, додека стоите на едната нога, користете ја другата нога за да ја промешате водата со кружни движења во насока на стрелките на часовникот.