Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25911)

Зошто комарците напаѓаат некои луѓе, а од други бегаат?

Дали ви се причинува дека комарците едноставно обожаваат некои луѓе, додека други се чини дека се обидуваат да ги избегнат. - Нема сомнение дека поединци...

Најавен глобален самит за вештачка интелигенција

Велика Британија во ноември ќе биде домаќин на глобален самит за вештачка интелигенција во стариот дом на британските дешифрирачи од Втората светска војна, додека...

Најпродаваните телефони во првата половина на 2023 година

Објавена е листата на најпродавани телефони во светот за првите шест месеци од оваа година, а на неа доминираат две компании. Иако има пет...

Нутриционистите препорачуваат да го избегнувате кечапот

Некои од вашите омилени додатоци на храна може да бидат голем придонес за здравствените ризици, како што се воспалението и зголемувањето на телесната тежина...

Ме инспирира начинот на кој децата мислат

Наташа Костовска, илустраторка Наташа Костовска е дипломирана историчарка на уметност, долгогодишна карикатуристка и илустраторка за деца за странски и домашни автори. Таа пред некое време...

Промовиран редок зборник – „Ацо Шопов на 11 јазици“

Педесет и шеста Летна школа на МСМЈЛК при УКИМ Во рамките на 56. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при...

Претстојат кохезија и кохеренција

Што ќе донесе новото проширување на БРИКС Предвидувањата на некои аналитичари се дека „новиот економски сојуз ќе стане водечка економска сила до 2050 година ако...

Мировни преговори: победа или пораз на Западот (2)

Изминативе денови меѓународната јавност е затечена од последниот предлог за поделба на Украина, кој, ни помалку ни повеќе, доаѓа од НАТО. Имено, шефот на...

Нашиот голем сон веќе е остварен – одобрено е отворањето на...

Благодарност од македонското друштво „Илинден“ од Тирана до МСМЈЛК при УКИМ Македонското друштво „Илинден“ од Тирана во името на сите Македонци што живеат во Албанија...

Документи што ја потврдуваат историската вистина за Македонците од Република Албанија

Од историските архиви И покрај обидите на Република Бугарија да ги претстави Македонците од Албанија како Бугари, историските документи јасно ги негираат овие квазиисториски тврдења....