Фото: Пиксабеј

Некои од вашите омилени додатоци на храна може да бидат голем придонес за здравствените ризици, како што се воспалението и зголемувањето на телесната тежина со текот на времето, особено оние што содржат големи количества додаден шеќер. Студиите го поврзуваат високото внесување шеќер со воспаление, што може да доведе до мноштво здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дијабетес и рак, заедно со несакано зголемување на телесната тежина и дебелина.

Доколку сакате да го намалите внесувањето шеќер на минимум за да го намалите ризикот од овие проблеми, здравствените експерти препорачуваат да престанете да јадете кечап со додаден шеќер. Иако може да изгледа како безопасно уживање, консумирањето кечап со додаден шеќер може да има негативно влијание врз вашето здравје.

Нутриционистите Триста Бест и Мери Сабат објаснија како секојдневното консумирање кечап со додаден шеќер може да влијае на телото, пишува списанието „Ши фајндс“.
Иако кечапот може да изгледа безопасен во споредба со кремливите опции со многу маснотии, како мајонезот, експертите предупредуваат дека сортата со додаден шеќер всушност може да влијае на вашето здравје, што доведува до воспаление и зголемување на телесната тежина со текот на времето.
– Додека производителите почнаа да нудат сорти на кечап без додаден шеќер, повеќето потрошувачи сè уште го користат традиционалниот кечап поради желба и навика – истакнува Бест, предупредувајќи дека повеќето брендови на кечап нудат четири грама додаден шеќер само во една лажица.

Сиот тој шеќер може да го загрози вашето здравје, што резултира со воспаление и сало на стомакот.
– Премногу додаден шеќер во исхраната ќе го зголеми количеството на потрошени калории и истовремено ќе го зголеми ризикот од хронични болести – вели Бест.

Здравјето на цревата исто така може да почне да се влошува, бидејќи исхраната богата со шеќер промовира цревна дисбиоза и нерамнотежа на цревните бактерии.
– Вишокот шеќер во кечапот може да доведе до зголемување на телесната тежина бидејќи телото го складира неискористениот шеќер како маснотии. Дополнително, консумирањето слатки зачини како кечапот може да го зголеми вкупното внесување калории без да обезбеди значителни хранливи материи или ситост – вели Сабат.