Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25898)

Нема демократија без диктатура

Има едно село на бреговите на Охридско Езеро. Калишта се вика, непосредно по Струга, кога се движите на југ покрај езерскиот брег, кон Албанија....

Сказните растат заедно со децата, ама не стареат!

Бајките се бегство од суровиот свет на реалноста. Во нив секогаш победува добрината над злото, доброто над лошото, убавото над грдото... Световите на бајките...

Додека ја затнуваме „дупката“ од Софија, почна да протекува од сите...

За тоа каква е политичката клима во државата, пред почетокот на можеби најзначајната седница на македонското собрание, ќе посочиме редица актуелни примери што најдобро...

Бекеле замена за Гебресиласие

По четирите победи на 10 километри на претходните шампионати, конечно славниот тркач од Етиопија му го препушти приматот на својот сонародник Кенениса Бекеле. Елена...

Експериментална смрт. Или европската смрт на Македонците (1)

Веќе во првата колумна од новата серија ти најавив, драг читателу, дека ќе ја начнеме покрај гревот и срамот и темата на смртта, која...

Економски преглед на патот на Македонија кон ЕУ

Неодамнешниот нацрт-извештај од скрининг-кластерот фундаментални вредности ги нагласува патот на Македонија кон функционална пазарна економија и нејзините подготовки за справување со конкурентските притисоци во...