Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25858)

Климентовиот универзитет како жариште на европската писменост и култура

Климентовиот универзитет како жариште на европската писменост и култура Занимливости Во втората половина на 9 век, поради одредени историски околности и геостратегиски зависности, Македонија преку т.н....

Разбиена уште една албанска криминална наркоорганизација

Според истрагата, добро организираната криминална организација извршила најмалку 36 илегални „увози“ во Европа, со вкупно еден тон кокаин и еден тон хашиш. Илегалната продажба...

Црниот наркобизнис најширокораспространета форма на криминалитет

Растечката илегална активност поврзана со дрога е еден од главните проблеми на човештвото во 21 век. Досега не е пронајдена формула како да се...

Централна точка за геополитичките интереси на светските сили

Поради својата посебна улога во светот, Авганистан сѐ уште е исклучително важен вектор на надворешнополитичките интереси, особено за САД, земјите од Централна Азија, како...

Кои економии од Г7 бележат раст?

Земјите од Г7 (САД, Велика Британија, Германија, Франција, Италија, Јапонија и Канада) се меѓу најбогатите економии во светот, но тоа не значи дека тие...

Ананасот има многу придобивки за нашето здравје

Здрава храна Ананасот содржи многу важни витамини и хранливи материи, а исто така е природно има малку калории и масти, што го прави вкусна закуска...

НАСА претвора 98 отсто од урината и потта во вода...

Американската вселенска агенција НАСА достигна технолошка пресвртница, која еден ден би можела да игра важна улога во мисиите на Месечината и пошироко. НАСА откри...

Црпењето на подземната вода предизвика навалување на Земјата

Црпењето на подземната вода и нејзината дистрибуција предизвикаа планетата Земја од 1993 до 2010 година да се навали за речиси 80 сантиметри на исток,...

Се трудам да го одржам македонскиот стил на пеење

Елена Андоновска, пејачка на народни песни Последните неколку години се многу успешни за пејачката на народни песни Елена Андоновска. Неодамна таа освои три награди на...

Болката на македонскиот народ – време на страв и ужас

Не може нешто да биде општо и корисно и наедно да добие димензија на универзалност што ги обврзува сите доколку неговата суштина е легната...