Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25838)

Мозокот на кучињата станува сѐ поголем

Мозокот на кучињата е многу помал од мозокот на волкот, но новото истражување сугерира дека современото одгледување придонело за зголемување на неговата релативна големина....

Колку од облеката во нашиот плакар навистина ја носиме

Дали некогаш сте го доживеале следново сценарио: се наоѓате пред вашиот плакар, кој е полн до степен на експлозија, а сепак се чувствувате како...

Сината светлина на екраните ја оштетува кожата

Денес е речиси незамисливо да се направи некоја работа без компјутер, а дури и без мобилен телефон. Таканаречената сина светлина од компјутерските екрани, лаптопите,...

Дебелината го зголемува ризикот од ментални нарушувања

Дебелите луѓе имаат значително поголем ризик да развијат ментални болести. Ова се однесува на сите возрасни групи, при што жените страдаат од повеќето болести...

Концерт на „Дуо“ на „Класичниот меѓународен фестивал Струмица“

Концертот на „Дуо“ (виолина - клавир, Србија), кое го сочинуваат Јован Богосављевиќ, виолина, и Бојан Младеновиќ, на пијано, ќе се одржи вечерва, во 20...

Промовирана „Лирски патувања“ од Сузи Тенева

Книгата „Лирски патувања“ од Сузи Тенева, издание на „ПНВ публикации“, беше промовирана деновиве. - Стихувани филозофски размисли што отвораат разни прашања за животот, своевидни никулци...

Збогување со актерот и врвен пантомимичар Трајче Ѓоргиев

Македонскиот народен театар со огромно жалење ја сподели веста за смртта на актерот Трајче Ѓоргиев, кој дипломира на Факултетот за драмски уметности - Скопје,...

Објавена „Излегувањето од сенка“ на Дијана Петрова

Романот „Излегувањето од сенка (Тајното женско училиште)“ е новата книга на Дијана Петрова, промовирана деновиве. - Во 19 век во Струга, Митра Миладинова и Султана...

Дизајни на маички, кукли од чорапи, промоции на книги

Фестивал посветен на детската креативност „Млади европски приказни, млади креативци“ е насловен фестивалот посветен на детската креативност и книжевноста за деца, кој завршува утре, а...

„Газпром“ со нов рекорд во дневната испорака на гас кон Кина

Подготвил: Mарјан Велевски „Газпром“ на 30 мај постави нов историски рекорд во дневните испораки на гас за Кина преку гасоводот „Силата на Сибир“. Според...