Денес е речиси незамисливо да се направи некоја работа без компјутер, а дури и без мобилен телефон. Таканаречената сина светлина од компјутерските екрани, лаптопите, мобилните телефони и телевизорите, според многу истражувања, негативно влијае на нашата кожа. Докажано е дека клетките на кожата изложени на сина светлина „умираат“, што може да доведе до предвремено стареење на кожата на лицето. Покрај кожата, сината светлина влијае и на видот.

Што точно е сина светлина?

Сината светлина всушност е присутна насекаде, а сонцето е главниот извор на сина светлина. И додека сонцето е природна сина светлина, вештачката сина светлина од екраните што ја користиме секој ден и на работа и во приватниот живот може да биде многу штетна.

Штетната светлина на екранот се нарекува и ХЕВ-светлина, што произлегува од англискиот назив видлива светлина со висока енергија. Според истражувањата, може да се претпостави дека осум часа пред екран што емитува сина светлина се еднакви на половина час изложување на сонце без соодветна заштита. Се разбира, екраните не испуштаат УВ-светлина како сонцето, но времето на изложување на сина светлина и близината до екраните може да доведат до разни тешкотии за здравјето на луѓето.
Симптоми на прекумерна изложеност на сина светлина.

Вештачката сина светлина може да предизвика главоболки, замор, па дури и депресија, но и нарушувања на спиењето и промени во расположението. Сепак, најмногу влијае на кожата на лицето и на видот.

Истражувањата покажаа дека долгорочното изложување на вештачко сино светло може да доведе до забрзување на процесот на оксидација, што резултира со смрт на клетките на кожата и предизвикува предвремено стареење.

Луѓето што се изложени на сина светлина многу часови на работа често имаат сува и дехидрирана кожа и забележуваат појава на брчки и пигментација на кожата. Покрај тоа, нивното лице е често црвено. Што се однесува до видот, луѓето може да забележат дека нивните очи се уморни, иритирани и имаат заматен вид.

Како да си помогнете?

Што се однесува до заштитата на кожата, на пазарот има сѐ повеќе креми што имаат ознака „ХЕВ блокинг“, што значи дека штитат од вештачка сина светлина од екранот. Ако работите на компјутер или во затворен простор со ЛЕД-осветлување (кое исто така емитува сина светлина), дефинитивно треба да користите заштитна крема. Кај нас овие креми се претежно креми за сончање, но важно е да бидат јасно означени како заштитни и од ХЕВ-зраците. Пример за ваква крема можете да најдете во некои аптеки.

Задолжително поставете ја опцијата за заштита на очите на екраните, бидејќи тоа го намалува влијанието на вештачката сина светлина врз очите, но и врз кожата. Изложеноста на вештачкото сино светло од екраните може да има негативни здравствени последици, но најмногу се рефлектира на кожата на лицето. Доколку сакате да избегнете предвремено стареење на кожата, како и сувост и дехидрација, важно е да користите заштитни креми со ознака ХЕВ.