Дали некогаш сте го доживеале следново сценарио: се наоѓате пред вашиот плакар, кој е полн до степен на експлозија, а сепак се чувствувате како да немате што да облечете! По навика ги облекувате првите две парчиња облека што ќе ги видите и подготвени сте за тој ден. Всушност, ова чувство е толку распространето што компанијата за селење „Мувинга“ спроведе анкета и резултатите се изненадувачки! Се чини дека носиме само 32 отсто од нашата гардероба секој ден.

Дури 68 отсто од облеката останува на закачалка

Истражувањето, спроведено во 20 различни земји на 18.000 луѓе, покажува дека Французите носат само 32 отсто од нивната облека. Другите фустани, блузи и други панталони остануваат натрупани на дното на нашите плакари без да ја видат светлината на денот. Меѓутоа, тие треба да се преместат за да ја вратат наклонетоста во нашите очи.

Штета е што некои предмети се омилени, додека други изгледаат помалку тренди по неколку месеци. Ви се случило дури и да најдете облека купена на попуст, од која немавте никаква корист, освен дека била на 70 проценти намалување. Иако бројките во Франција не се за пофалба, тие се далеку од Белгија и Италија, каде што само од 12 до 19 отсто од гардеробата се во игра. Северните земји како Русија и Шведска имаат добри резултати, бидејќи имаат помалку од 10 отсто неискористена облека.

Како подобро да ја комбинирате облеката?

Ако сакате да го промените имиџот, постојат неколку совети како да се ослободите од непотребните купувања.

Направете преуредување помеѓу двете сезони: помеѓу облеката за пролет и лето и облеката за есен и зима, некои парчиња може да се протнат под радарот. Ако ја препакувате облеката сезонски, тоа ќе ве поттикне редовно да ја одложувате облеката и да го менувате нејзиното место. Овој трик ви овозможува да ги фатите парчињата, да ги видите во ново светло и да замислите нов начин како да ги комбинирате.

Препуштите се на основните парчиња облека: нема потреба да ставите 10 црни блејзери и осум пара фармерки со реси во преден план! За да се ослободите од навиките за облекување, подобро е да изберете две или три парчиња по категорија што ќе ги изберете според кројот и материјалот.

Поделете ја вашата гардероба во неколку категории: ова е најдобриот начин да имате добра видливост во вашиот плакар. Откако ќе ги сортирате вашите основни, сезонски и омилени парчиња, запрашајте се: „Можам ли да го носам ова парче на три различни начини?“. Ако одговорот е не, донирајте ја вашата облека во добротворни цели ако е во добра состојба или продадете ја.

Правилото „12 месеци“

Со цел редовно да го празните плакарот, прегледувањето на вашата гардероба секоја година е добар начин да го расчистите вашиот плакар. Така, парчињата што не биле носени во последните шест месеци може да се чуваат за „втора шанса“. Од друга страна, оние што не сме ги носеле повеќе од дванаесет месеци можеби веќе немаат свое место во плакарот.