Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25811)

Литија со светите мошти на Свети Георгиј в недела во Струга

Стружани и годинава ѝ се верни на традицијата Традиционално и оваа година, на 7 мај во Струга, ќе се одржи сенародната Струшка еордија (литија) со...

Колку вода треба да пиете дневно?

Здрава храна Водата е важна за човечкото тело бидејќи сочинува околу две третини од нашата телесна тежина, транспортира хранливи материи и отпадни материи во нашето...

Науката вели дека сите учат со иста брзина

Од нашите најрани училишни денови ја прифаќаме идејата дека некои луѓе учат побрзо. Но, според една нова студија, излегува дека сите учиме со многу...

Шведска прва во светот ќе добие електричен автопат

Шведска ќе биде првата во светот што ќе добие електричен автопат, а до 2045 година би можела да има дури 3.000 километри електрични патишта....

Зошто е отпуштен најпопуларниот американски новинар Такер Карлсон, кој сакаше интервју...

Најпопуларниот американски телевизиски новинар, но и веројатно најпопуларниот Американец во таа професија и надвор од САД, чија популарност е исто така многу висока во...

Античките споменици како материјално културно наследство

Откриени се споменици во античките македонски области Дасаретија, Линкестида, Пајонија, Деуриопос и Орестида. Во конотација на античките споменици може да се споменат и оние...

Македонската индустрија – пропуштена можност за економски развој?!

Во Македонија сите знаат каква е состојбата во реалната економија, но сѐ поретко некој предлага мерки, а оној пак што треба - не презема...

Пари за војната најмалку уште за една година

Декласифициран извештај на американските разузнавачки служби ја открива финансиската кондиција на Русија Војната во Украина и натаму е една од најприсутните теми во светските медиуми,...

Дали и во Грција се паркиравте на плажа?

Освен што законски е забрането да се паркираат возила на зелени површини, забрането е и да се палат огнови на отворено, исто како што...

Бугарија да се соочи со историјата и да ги признае грешките

Се чини дека новите свежи интелектуални ветришта во Бугарија почнуваат да дуваат сè посилно откако стана јасно дека земјата не може да го следи...