Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25645)

Почина најстарото куче на светот

Најстарото куче на светот, 22-годишната женка фокс териер Пеблс, почина само пет месеци пред 23-то роденден. Гинисовата книга на рекорди објави дека Пеблс починала од...

Нова програма насловена „Вистула“ на „Киненова“

Со проекција на филмот „Враќање во тие денови“ во режија на Конрад Аксинович во Кинотеката на Македонија беше означен почетокот на програмата „Вистула“ на...

Кога пишувам, по цел ден мислам на приказната и на ликовите

Моника Компаникова, словачка писателка Моника Компаникова, една од најзначајните писателки на современата словачка литература, деновиве беше во Скопје како гостинка на фестивалот на европска литература...

„Стар ворс и Македониумот“ на Зоран Кардула во Прилеп

Изложбата „Стар ворс и Македониумот“ на македонскиот графички дизајнер и сликар Зоран Кардула ќе биде отворена вечерва, со почеток во 20 часот, во прилепскиот...

„Цртеж, графика и акварел“ во битолска „Магаза“

Ликовна изложба на Друштвото на ликовните уметници - Битола ќе биде отворена на 13 октомври, во 20 часот, во изложбениот салон „Магаза“. Изложбата е...

Драми од Мартин Мекдона во издание на „Гаврош“

Издавачката куќа „Гаврош“ промовира драми од Мартин Мекдона, „Трилогијата Линејн: ’Мис на Линејн‘, ’Череп во Конемара‘ и ’Осамениот запад‘“ во превод на Горјан Милошевски...

Истражување на супкултурите во Приштина, Скопје и во Тирана

За да се реализира ова истражување, неопходно беше да се разбере поширокиот социополитички контекст во регионот по 1990-тите години, период на големи културолошки и...

Поточен термин е банкрот отколку стагфлација

Повод: Најновиот есенски eкономски извештај на Светската банка Предупредувањата од оваа светска финансиска институција во последниот извештај одат дотаму што се предупредува на можноста нашата...

Манастирот

Дневник по 40 години (3) Со Драмата на Македонскиот народен театар во Пиринска Македонија Пред 40 години, во октомври 1982-та, ансамблот на Драмата на Македонскиот народен...

Со исконска љубов и верба во Македонија: Против фашизмот, а за...

ДРАГИ АРГИРОВСКИ Во нашата историја, 11 Октомври - Денот на востанието на македонскиот народ, засекогаш ќе остане мемориран како највисок револуционерен дострел во праведната борба...