Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25526)

Работи што ќе внесат доза гламур во вашиот дом

Домување Сите сакаме просторот во кој живееме, било да е тоа стан, куќа или нешто друго, да изгледа најдобро и да се чувствуваме удобно во...

Вечерва премиера на претставата „Поштарот“ во Штип

Вечерва во Домот на младите во Штип ќе се одржи премиерата на театарската претстава „Поштарот“, по истоимениот текст на Трајче Кацаров, кој е и...

Забавен раст на економијата и годинава и в година

Имено, и оваа и следната година се очекува побавен раст на македонската економија отколку во 2021 година. Се очекува економски раст од 2,9 отсто...

ЕУ инвестира во младите во Македонија

Иако не е земја-членка на ЕУ, во Македонија се спроведува шемата „Гаранција за млади“ од 2018 во три пилот-општини. Во втората фаза (2020-2022), оваа...

Ален Апвард го нотира македонскиот јазик во 1908 година

Во почетокот на 20 век, поради важноста на македонското прашање што ги бранува европските престолнини, Македонија е посетена од поголем број европски интелектуалци и...

МПЦ-ОА пред нови предизвици на патот до автокефалност

Соборот на Српската православна црква на првиот работен ден од Соборот во Белград одлучи да ја врати Македонската православна црква - Охридска архиепископија во...

Потрошувачите се двапати ограбени

Германија Цените на голем број продукти во маркетите во Германија постојано растат. На ова најпрвин влијаеше пандемијата на коронавирусот, а сè беше дополнително зачинето со...

Ќе го премости ли Бајден кинескиот „Појас и пат“?

И покрај актуелната преокупација со ситуацијата во Украина, САД остануваат дипломатски активни и меѓу земјите во Југоисточна Азија, а наскоро ќе следуваат нови конкретни...

„Комунална хигиена“ собра 105 кубни метри кабаст отпад во општината Центар

Пролетната работна акција на Град Скопје, со екипите на јавните претпријатија и во координација со Општина Центар, успешно се спроведе на целата територија на...

Јазик без етимолошки речник е како народ без историја

Етимолошкиот речник на еден јазик е од есенцијално значење од повеќе причини - претставува одраз на културата на еден народ, ги претставува историските околности...