Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25426)

Зошто мачките не сакаат банани?

Животни Мачките се многу пребирливи кога станува збор за храната, иако можеби не се однесуваат така. Тие, генерално, претпочитаат протеини во однос на другите групи...

„Baby Shark“ – прво видео со над 10 милијарди прегледи на...

Популарната детска песна за бебето ајкула, „Baby Shark“, стана првото видео на Јутјуб со 10 милијарди прегледи. Во ноември 2020 година, „Baby Shark“ стана...

Научниците развиваат роботски раце што ќе ги хранат луѓето со повреди

Роботите во иднина би можеле да станат клучни негуватели, благодарение на постојаниот развој на технологијата дизајнирана да го подобри квалитетот на животот на постарата...

Восхитувачки фотографии од паганска ритуална облека од 21 век низ...

Секоја година од декември до Велигден, луѓето од земјите низ Европа учествуваат во пагански ритуали за да го почитуваат годишниот циклус на смртта и...

Петте најдобри мјузикли од златното време на Холивуд

На средината на 20 век мјузиклите беа едни од најпопуларните филмски жанрови во Холивуд. Тие добиваа најголеми буџети, ѕвездите се натпреваруваа да добијат главна...

Јане Коџабашија стана член на Дукљанската академија на науките и уметностите

Неговите трудови се изобилно цитирани од истражувачите на културното музичко наследство во земјава и во странство и се употребуваат како педагошка литература за изучување...

Дел од фризот на Партенон вратен во Атина од Сицилија

Светот е сцена Мермерен фрагмент што бил дел од фризот на Партенон е вратен во Атина од музејот на Сицилија, а властите се надеваат дека...

Собир на светската хуманистичка интелектуална елита на онлајн конференција во Охрид

На 18 јануари во Охрид, спроти празникот Водици, ќе се одржи интернационална онлајн конференција на темата „Цивилизација на љубовта и носталгија за соединување“, како...

Како Андриќ ја доживеа веста за престижната награда

Шеесет години од нобелот за Иво Андриќ Како и секоја година, и во 1960 година светските медиуми шпекулирале кој би можел да биде новиот добитник...

Се менува ли стратегијата на ЕУ кон нуклеарната енергија

Со оглед на поскапувањето на електричната енергија оваа зима, се наметнува прашањето дали ќе се сменат ставовите на европските лидери и ќе се дозволи...