Ознака: уметноста

Емоциите и уметноста

Според мое лично мислење, емоциите се најважни психолошки функции кај човекот и се наоѓаат на врвот на пирамидата на хомеостатските механизми. Емоциите имаат централна...

Силно верувам дека уметноста на фикцијата може сѐ да претвори во...

Расказите се читаат помалку од романите, веројатно една од причините е што бараат поголема вклученост на читателот, истакнува Андреј Блатник „Миг на сознание: Најпрво долго...

Сликите на Бојана Артиновска Трпческа се продолжение на животот

Сакав да ги изразам мојата благодарност кон Земјата и почитта кон мајката од која доаѓа сѐ и повторно сѐ кон неа се враќа. Таа...

Најинтересните прикази на сатаната низ историјата на уметноста

Не е пријатно кога се спомнува зборот ѓавол, а уште помалку сатана. Но постојат голем број неговите интересни уметнички прикази низ историјата. Издвојуваме некои...

Мојата мисија е пренесување љубов и знаење за уметноста

„Најново нормално“ е иницијатива за организирани посети на наши културни установи и организации што создаваат изложби од современата уметност, предводена од Бојана Јанева, историчарка...

Бојкот на Русија и во светот на уметноста

Операта „Метрополитен“ во Њујорк најави дека нема да работи со уметници што го поддржуваат Путин. Русија нема да биде претставена на големи меѓународни настани,...

Апологија на уметноста

(Билјана Станковска, „Плетачката на тантели“, „Феникс“, Скопје, 2021 г.) Рецензија Нашата истакната авторка Билјана Станковска со своето најново дело, романот „Плетачката на тантели“, излегува пред читателите...

Промоција на „Секоја работа надвор од уметноста е губење време“

Промоцијата на книгата „Секоја работа надвор од уметноста е губење време“ на уметникот Доротеј Нешовски, во културниот центар „Јадро“, беше дополнета и со просторна...

Паразитизмот во уметноста и културата во Македонија, генезис

Сосема е јасно дека никогаш, ама никогаш комуњарите не престанале да владеат со Македонија. И сѐ што се случи до овој момент е последица...

Зошто чиниите со овошје ги привлекуваат уметниците

Мртвата природа во уметноста Чинија со овошје, куп книги, вазна со цвеќе: иако изгледаат едноставни, секојдневните предмети сѐ уште се предизвик за уметниците или за...