Ознака: транспарентност

Граѓаните имаат најмала доверба во Собранието и Обвинителството, најголема во Армијата

Истражување на ИКС Според Институтот за комуникациски студии кој го мери индексот на активна транспарентност, Владата во 2016 година имала 25 проценти транспарентност, која почнува...

НАТО бара од Кина да биде потранспарентна со нуклеарното оружје

Помошникот генерален секретар на НАТО, Ангус Лапсли ја повика Кина, како глобална сила, да биде потранспарентна кога станува збор за складирањето нуклеарно оружје. На безбедносната...

Транспарентноста е најдоброто оружје во борбата против лажните вести, нагласи Петровска

Комуникацијата е клучна за нас, а тоа најдобро ни го покажа воената агресија врз Украина, која континуирано е проследена со информациска војна со една...

Транспарентност, а што беше тоа?!

Што значи тоа да се биде транспарентен во една демократска земја? Какви се примерите и искуствата кај нас, а какви во развиените европски држави? За...

Активната транспарентност е најдобра превенција од корупција, порачаа од Владата

Владата на Република С.Македонија има максимални 100 проценти активна транспарентност од можни 100, односно ги објавува сите предвидени информации од активната транспарентност, согласно редовното...

Министерствата, Владата и општините со мало подобрување во транспарентноста

Активната транспарентност на министерствата, Владата и на општините за 2021 година во однос на минатата година е подобрена за 5 процентни поени, односно од...

Договорите за вакцини се чуваат во тајност, и покрај огромните вложувања...

Кампањите и некои политичари тврдат дека е потребно повеќе информации да ѝ се достапни на јавноста Автор: Донато Паоло Манчини Фајненшл тајмс На почетокот од годинава, Сандра...

МОСТ забележал подобрување на транспарентноста на Собранието

Транспарентноста на собраниските комисии се зголемила за повеќе од двапати, но таа не е конзистентна, односно има периоди во кои значително флуктуира, оцени граѓанската...

Поповски: Властите не се мешаат во работата на медиумите

ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА СЛОБОДАТА НА МЕДИУМИТЕ Состојбата во медиумскиот простор се подобрува, но има уште многу да се сработи. Тоа е клучен заклучок...

Детските болести на граѓанскиот активизам кај нас сѐ уште не се...

Поаѓајќи од барањата за транспарентност и увид во процесот на донесување на предлог-законот за специјалното јавно обвинителство, преку заложби и активности за дислокација на...