Ознака: средина

Со повеќе јавни чешми до почиста средина

Топлотните бранови ја зголемуваат потрошувачката на вода во шишиња, а јавните фонтани значително можат да придонесат за намалување на пластичниот отпад Со доаѓањето на летниот...

Техничари за заштита на животната средина

НОВ ПРОФИЛ ВО УЧИЛИШТЕТО „МАРИЈА КИРИ СКЛОДОВСКА“ Техничар за заштита на животната средина е релативно нов профил што го нуди средното стручно училиште „Марија Кири...

Нов исчекор кон селекцијата на отпадот за почиста животна средина

Примарната селекција резултира со зголемена ефикасност при собирањето и транспортот на отпадот, односно повисок степен на рециклирање и негова понатамошна реупотреба, но она што...

Дали ковид-19 нуди шанса за обнова на животната средина?

Во изминатите десет години се случија навистина драматични промени. Драстично опадна цената на производство на струја со користење сончева енергија и ветерна, а се...

(Не)оправдана негрижа за животната средина

На акцијата за пошумување на голините каде што РЕК „Битола“ ги исфрла јаловината и јагленовата прашина, во неделата не дојде ниту едно од поканетите...