Ознака: средина

Зимница што (не) ја загадува животната средина

Инспекторите се постојано на терен и претежно ги опоменуваат граѓаните, но може да се случи и прекршителите на законот да бидат санкционирани. Во согласност...

Моторното масло на улиците неповратно ја загрозува кревката животна средина

Во период кога сите интензивно дискутираме за загаденоста на воздухот, малку кој посветува внимание на една појава што се одвива покрај нас, но остава...

Кога ЕУ ќе војува, ќе внимава на загадувањето на животната средина

Европскиот зелен план ќе се одрази и на безбедносните сили, кои за 30 отсто мораат да ја намалат емисијата на јаглероден диоксид што се...

Бучавата им го скратува животот на луѓето

Нарушувањето на годишните времиња, горењето на шумите и бучавата во градовите им го нарушуваат здравјето на луѓето. Затоа експертите разгледуваат три еколошки проблеми и...

Лековите што завршуваат во реките ја загрозуваат животната средина

Реките во Пакистан, Боливија и во Етиопија се меѓу најзагадените во светот, додека реките во Исланд, Норвешка и прашумите на Амазон се меѓу најчистите Загадувањето...

Три во едно: бесправна сеча, илегален огрев, загадување…

Само оваа 2021 година, заклучно со август, Министерството за внатрешни работи поднело 76 кривични пријави за сторени 88 кривични дела, за кои, пак, биле...

Балкански контрапункт на енергетски ефикасните европски трендови

Многу мал дел граѓани во земјава ја имаат привилегијата да се греат на парно, а пред неколку години ваквата можност ја загубија и некои...

Атака од страна на еколошката мафија, загадувачите, узурпаторите…

Статистиката на Министерството за внатрешни работи вели дека наши сограѓани (дури 53 сторители) само оваа година, за периодот од јануари до април, реализирале 57...

Страдањето е природна средина за уметникот

Океј, да не гњавам, минатата недела ветив дека ќе напишам зошто сакам да се најдам на црната листа на Бајден. Јас во својата уметност...

Со повеќе јавни чешми до почиста средина

Топлотните бранови ја зголемуваат потрошувачката на вода во шишиња, а јавните фонтани значително можат да придонесат за намалување на пластичниот отпад Со доаѓањето на летниот...