Фото: ЦГТН

Заштита на животната средина

Развојот на Кина од година на година станува позелен. Инвестициите во секторот за чиста енергија во 2023 година достигнаа 890 милијарди американски долари, речиси колку вкупните глобални инвестиции во таа година во снабдувањето со фосилни горива.
Благодарение на долгорочното стратегиско планирање и немилосрдните инвестиции, Кина во изминатите неколку децении се појави како водечки играч во светот во производството на соларна енергија, производството на соларни панели и технологијата на батерии, што ја прави сончевата енергија подостапна низ светот.
Во 2023 година секторите за чиста енергија станаа најголемиот двигател на економскиот раст на Кина, придонесувајќи со рекордни 11,4 трилиони јуани (1,58 трилион американски долари), или 40 отсто, во нејзината експанзија на БДП.
Со промовирање нови квалитетни продуктивни сили, продолжување на нејзината визија за висококвалитетен развој, Кина го направи развојот попаметен и позелен не само за себе туку и за целиот свет.
Таков пример е петтата генерација на безжична технологија во Кина, или 5Г. Статистиката од 2019 година сугерира дека кинеските производи и решенија за 5Г ѝ заштедиле на Европа 18 месеци и 55 милијарди евра (59,78 милијарди долари) во нивното распоредување на 5Г-мрежата, обезбедувајќи побрзо и посигурно поврзување со широк опсег на паметни апликации со претходен датум и пониска цена.
Достапноста висококвалитетни кинески производи за чиста енергија, почнувајќи од ЕВ до соларни панели, може да го подобри животниот стандард на луѓето, а во исто време и да ги намали негативните последици од климатската криза со турбополнење на глобалната зелена и нискојаглеродна транзиција.
Кинескиот претседател Си Џинпинг еднаш рече дека благосостојбата на луѓето е главен приоритет на кинеската влада. Во стремежот за развој, Кина верува дека луѓето треба да бидат крајниот корисник. Акцентот на висококвалитетниот развој поттикнат од нови квалитетни продуктивни сили е уште еден пример за тоа како Кина, како сила на доброто, ја исполнува оваа посветеност со конкретни активности.