Ознака: секторот

Туристичките агенции исправени пред состојба посложена од корона-кризата

Нарушено е основното право на слобода во движењето надвор од земјата, а предизборниот и изборниот период и неможноста да се прават различни јавни набавки...

Неизвесно во енергетиката, неизвесно во стопанството и кај граѓаните

Според експертите и професорите со кои се консултиравме, енергетската состојба во земјава не е многу променета од минатата гoдина во ова време, само што...

Два антипода за предлог-регулативата од сферата на оданочувањето

Според државните органи, даночната реформа е во насока на обезбедување поголема праведност во оданочувањето, со проширување на даночната основа преку ревидирање на даночните ослободувања...

Бизнис-секторот со многу лути рани

Кризата во Украина е причина за намалување на трговската размена на нашата земја со нашите најзначајни трговски партнери. Намален е обемот на работа, па...

ИКТ-секторот како акцелератор за општествен развој

Во 2020 година, индустријата за информациско-комуникациски технологии (ИКТ-сектор) бележи пораст по сите параметри: остварени приходи, број на вработени, извоз... Дури и во услови на...

Сезона на проверки и полагања во секторот образование

В среда и в петок околу 3.400 третоодделенци ќе полагаат државни тестови, кои годинава се реализираат како пилот-проект, а веќе на почетокот на јуни...

Бизнис-секторот бара поголема ажурност од пратениците

Парламентарните партии да ги изгласаат економските закони, апелира вчера претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азески, на работната средба со вицепремиерот за економски...