Ознака: Меѓународната

Зошто хашките случаи не ѝ служат на чест ниту на меѓународната...

Смислата на Меѓународниот суд е дека домашното право и институциите не можат да излезат накрај со сложен проблем во дадена ситуација и дека од...

Демократија во различни форми и содржини

На денешниот Светски ден на демократијата, 15 Септември, самото постоење на Македонија со 32-годишен демократски стаж и понатаму е предизвик за демократскиот капацитет на меѓународните...

Аморфноста на меѓународноправните разговори, преговори и конечни договори

Секогаш кога меѓународната заедница има намера да затвори некој отворен проблем што може да ескалира наоѓа различни начини и приоди како да се решаваат...

Во очекување некој однадвор да го заврти замаецот на правосудството

Резултатите од една неодамнешна анкета не покажуваат само недоверба во судството туку укажуваат на нешто уште попогубно: на изгубена доверба на граѓаните во „капацитетот...

Прошетка низ меѓународната изложба „На чија страна си?“

Утре, со почеток од 13 часот, во МОБ ќе се одржи прошетка низ меѓународната изложба „На чија страна си?: За неврзаната деколонијална констелација“. Водачи...

Меѓународната правда најнеправeдна спрема Македонија

Европските денови на правдата се предизвик да се анализира и да се истражи какви се околностите на овој план во и околу Македонија. Зашто...

Македонија реагира, на потег е меѓународната заедница

Протестната нота што македонското МНР ја испрати до Бугарија е официјална дипломатска алатка преку која една влада ѝ се обраќа на друга влада за...

Европа десет години слепа пред меѓународната правда

ПРЕСУДАТА НА ХАГ ПРОТИВ ГРЦИЈА ОСТАНА САМО МРТВО СЛОВО НА ХАРТИЈА Поминаа десет години откако Меѓународниот суд на правдата во Хаг ја донесе пресудата врз...

ЕХФ обезбеди 10.000 теста за сите што играат на меѓународната сцена

Наша должност е да им помагаме на клубовите и на федерациите и да обезбедиме контролирано и безбедно продолжување на ракометниот спорт во текот на...

Меѓународната правда доцни, но сепак доаѓа

САД сметаат дека поднесувањето обвинение за воени злосторства против Хашим Тачи, Кадри Весели и други, објавено од Канцеларијата на независното Специјално обвинителство, е чекор...