Ознака: македонските

Сила, храброст и национална монолитност извираат од македонските бегалци

Светскиот ден на бегалците е меѓународен ден назначен од Обединетите нации во чест на бегалците низ светот. Секоја година се паѓа на 20 јуни...

Македонските туристи на нишан од соседите

Со оглед на новонастанатата ситуација и реалниот впечаток на заострување на односите помеѓу двете земји, зачестија прашањата од граѓаните упатени до редакцијата што ќе...

Германија сѐ поатрактивна за македонските работници

Со овие олеснувања направени од Германија, нашите граѓани можат да склучат договор за вработување, најпрвин без верификација на нивните дипломи, а потоа и се...

Филозоф и музичар меѓу македонските комити

Како приврзаник на левичарските и демократските идеи, властите му забраниле да учителствува во Бугарија. Набрзо потоа стапил во контакт со претставниците на Македонската револуционерна...

Поддршка од „Eуримаж“ за македонските копродуценти

Паневропскиот филмски фонд „Еуримаж“ додели финансиски средства за 26 проекти од вкупно 76 пријавени на сесијата што заврши неодамна. - Оваа сесија ја обележи шпанската...

Денот на шегата е секојдневие за македонските граѓани

За шегата се вели дека е забава, но и одбранбен механизам во непријатни ситуации, како и дека го намалува стресот за време на непожелните...

Македонските тенисерки пред нов предизвик во купот „Били Џин Кинг“

Македонија лани во Скопје триумфира во Третата европска зона и обезбеди пласман во повисок ранг. На годинашниот турнир од Втората евроафриканска зона, во Литванија,...

Вештачката интелигенција – енигма за македонските медиуми

Додека светот жестоко дебатира за позитивните и негативните последици од најновите системи на вештачка интелигенција, а највлијателните медиуми носат препораки и насоки за нивната...

Кога се во прашање интересите на државата и нацијата, секогаш постојат...

Колку и да звучи чудно, еден подолг период дефетизмот и песимизмот се политичка мантра во македонското политичко суштествување, кое првпат се пројави со потпишувањето...

Од каде да се започне со реактивирањето на хашките случаи?

Правосудните инстанци во Македонија и понатаму реагираат со молчење како надеж дека политичката предизборна динамика ќе го стивне интересот за реактивирање на хашките случаи....