Ознака: инфраструктура

Железничкиот сообраќај да го извадиме од слепиот колосек

Бизнис-секторот вели дека македонските власти треба да ги засукаат ракавите за да се пронајдат извори на финансирање за реализација на железничката инфраструктура, особено од...

Коридорот 8 е стратешки проект, пратениците да го изгласаат законот за...

Претседателот на техничката Влада Талат Џафери, заедно со министерот за транспорт и врски, Благој Бочварски, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и...

Модерни сообраќајници за динамичен економски раст

За нови автопатски делници годинава ќе се потрошат 174 милиони евра, а за веќе изградените ќе се инвестираат дополнителни 60,5 милиони евра. Приходите од...

Македонија и Косово заеднички ќе го градат тунелот на патот Тетово...

Заменик-министерот за транспорт и врски, Беким Реџепи и министерот за животна средина, просторно планирање и инфраструктура на Косово, Либурн Алиу, денеска го потпишаа договорот...

Изградена првата железничка линија за брзи возови преку море

Новости од сообраќајот, сообраќајната инфраструктура и возила Железничките амбиции на Кина се во динамичен и нагорен тренд. Имено, најновото дополнување на трендот е брзата железничка...

Зајакнување на електроенергетската мрежа на Македонија и енергетската ефикасност

Во 2023 година бевме сведоци на драматично зголемување на инвестициите во обновливи извори на енергија во Македонија, скок што дури го надминува растот што...

Гацко: Ако некое место е мало, не значи дека е и...

За жителите на големите градови во регионот квалитетот на животот опаѓа. Намалувањето на зелените површини, дивоградбите, пренатрупаноста и сообраќајниот колапс се секојдневие. Но состојбата...

Исплатена втора транша од 53 милиони евра за изградбата на коридорите...

Исплатена е втора транша во износ од 53 милиони евра на наменската сметка за американско-турскиот конзорциум „Бехтел и Енка“, како дел од предвидените средства...

Важноста на дефинирањето на критичната инфраструктура во Македонија

Издвојувањето на критичната инфраструктура како безбедносен и оперативен термин е релативно нова појава, која особено се актуализира по конфликтот во Украина, опфаќајќи најчесто енергетски...

Опозицијата бара итно да се отвори влезот на Охрид, стравува дека...

Владата, министерството за транспорт и останатите надлежни институции, во очи на летната сезона донесоа скандалозна одлука за затварање на патниот правец Подмоље-Охрид, изјави на...