Ознака: државните

Онака е како што ќе каже Брисел!?

Долга е листата на подеми и падови на македонската дипломатија, но, според упатените, листата на лоши дипломатски, па и катастрофални одлуки, каква што беше...

„Институција“ на која ѝ е дозволено да се наметне над сите...

Според мислењето на повеќе соговорници, професори и политички аналитичари, „како граѓани на земјава сме соочени со фактичка состојба, странските амбасадори да одат на средби...

Продолжува трендот на зголемување на долгот на државните институции

Највисок износ на финансиски обврски од 4,243 милијарди денари (околу 69 милиони евра) пријавиле АД „МЖ транспорт“. На второ место со достасани а неплатени...

Извршни инструменти за Државниот завод за ревизија

И покрај најавените измени во новиот нацрт-закон, она што недостига ќе бидат алатките со кои ќе му се овозможи на Државниот завод за ревизија...

Црна Гора пред портите на Отворен Балкан?

Ќе значи ли заминувањето на Ѓукановиќ промена на државните политики? Заминувањето на најдолговечниот балкански владетел Мило Ѓукановиќ (Црна Гора) многумина аналитичари го сметаат како камен-меѓник,...

Со мудра дипломатија до остварување на државните интереси

Она со што земјава треба да се соочи како предизвик, покрај претседавањето со ОБСЕ, е водење на надворешната политика на начин на кој ќе...

Оган и пламен – врелиот „институционален“ феномен

Амбиентот во кој живееме, кој во голем дел и самите го креираме, создава причини за да ни се случуваат „несреќи“. Неодговорното работење, мрзливоста, немарноста...

Правична и процентуална застапеност на лицата со посебни потреби во...

Ние, Македонците, отсекогаш сме имале позитивен и афирмативен пристап кон маргинализираните групи во нашето општество. Ваквиот однос можеби се должи на нашата нововековна и...

Туризмот и иселениците ги крпат државните буџети

Поради намалените приходи од туризмот и од дознаките од иселениците, сите земји во регионот се соочија со тешкотии за покривање на државните расходи, а...

Маргинализација и заборав на сопствените придобивки и идентитет?

Голем дел од научната фела јавно го поставува прашањето зошто државата не ги доделува овие значајни признанија, како што се наградите „11 Октомври“, „Свети...