Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25600)

„Кодирање“ на Тома Димовски во Музејот на Македонија

„Кодирање“ е самостојна изложба на Тома Димовски, отворена во Музејот на Македонија. - Денес секој може за која било слика да направи код, а и...

„Абецедарот“ е на различен јазик, македонски – што не е...

Свечена академија во МАНУ: 98 години од печатењето на „Абецедарот“ во Грција наменет за учениците Македонци На свечената академија во МАНУ, по повод чествувањето на...

Патот кон ЕУ: Размислување со долната глава

Моментов, по соопштувањето на одлуките на Европскиот совет за 2023 година, по малку наликува на Букурешт 2.0 од 2008-та. Пред токму 15 години, Македонија...

Лековитите својства на сливата

Здрава храна Сливитe, кои периодов можеме да ги купиме на зелените пазари, се многу здраво овошје, кое се користи при заболувања на бубрезите, гихт, ревматизам,...

Најголемиот дел од семејствата не можат да штедат

Албанија Албанија е земја со најголем број семејства што немаат можност да штедат, покажало истражувањето на Централната банка на Австрија, кое опфати девет земји од...

Смртна казна како за платеник или класичен третман како за...

Според извори во хрватското судство, Хрватот Вјекослав Пребег не е воен платеник. Тој, всушност, е легитимен припадник на украинските воени сили, имал склучено договор...

Динамичното „статус кво“ на Фронтекс

Во македонската јавност нема никакви информации за напредок на процесот за потпишување на договорот за Фронтекс, речиси и по еден месец од европските ветувања...

Суперпоплава ќе расели 10 милиони луѓе!

Според предвидувањата на експертите, нема временска одредница кога ќе се случи мегапоплавата, но таа ќе биде предизвикана од силната бура што ќе почне во...

Софија само глуми дека Бугарија е функционална држава

На 2 октомври, во Бугарија ќе се одржат уште едни парламентарни избори, четврти по ред во последниве две години. Меѓутоа, повеќе од очигледно е...

Бугарски „герила-акции“ за чистење на македонската историја и идентитет

И покрај вознемиреноста и реакциите на македонските граѓани, гротескен (и единствен институционален) одговор на ваквите бугарски „герила-акции“ (со кои самите извршители се пофалија на...