Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24345)

Светислав Басара добитник на наградата „Прозарт“

Српскиот писател Светислав Басара е годинашен добитник на „Прозарт“, наградата што интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ ја доделува за авторски придонес кон развојот на...

Младински пролетен салон на тема „Лајк“

По ретроспективите на Петар Мазев и Борко Лазески, со кои почна јубилејната година, во „Даутпашин амам“ повторно е вратена постојаната поставка, дел од богатата...

Хани, бал е пред портите!

Деновиве многумина ги раздени вревата на матурантите, надежниот глас на земјата, поточно единствената надеж. На плоштадите се одигра матурскиот бал, точно напладне. Изборот на...

Наместо заклучоци – неколку факти и препораки

Приведувајќи го овој текст кон својот крај останува, заради потсетување, да преповторам неколку од фактите изнесени во него и да укажам, уште на неколку...

Приштина нeма платформа за дијалогот со Белград

Владата на Косово е во очекување на платформата за дијалогот со Србија, која треба да биде усвоена од страна на Собранието, јави дописникот на...

Француска поддршка за балканските кинематографии

Министерството за култура на Франција извести дека станува покровител на фестивалите на кинематографиите на земјите на Југоисточна Европа во Париз и во Берлин, кои...

Сон, АРМАКЕДОН

Ми вели пред некој ден мајсторот од овластен сервис за плинска плоча на кујнски шпорет: „Нема господине таква дизна, што да правам. Не можам...

Ердоган и Изетбеговиќ почнаа со предизборни калкулации од Сараево

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган на митингот во Сараево ги искритикува европските земји, кои одбија да му дозволат да одржи предизборни собири на нивната...

Пензионерите плаќаат алиментација за своите внуци

Многу пензионери, кои и така беа на работ на опстанокот, донесе до просјачки стап, а некои од нив ја изгубија и сопственоста над единствената...

Заеднички фронт против шумската мафија

Врз превезот за разретчување на шумата, според десетгодишниот план за стопанска основа на шумски стопански единици, се сечеле млади фиданки по ред покрај регионалниот...