Животни

Покрај редовната активност, прошетките и квалитетната исхрана, која како кај луѓето така и кај животните е клучна за нивното здравје, ова се уште неколку совети како да му помогнете на вашето куче да живее подолго.
Не прехранувајте го: Добро нахранете го вашето домашно милениче, но погрижете се да биде во разбирливи количества. Ветеринарот ќе ви помогне да го одредите вистинското количество храна за вашето куче. Кучињата со прекумерна тежина имаат поголем ризик од прерана смрт, но и разни здравствени проблеми.
Стоматолошка грижа: Забите и непцата се тајни патишта за бактерии и болести кај вашето куче. Бактериите што ги опкружуваат корените на забите можат да стигнат до крвотокот, пародонталната болест може да доведе до ендокардитис, а истражувањата покажаа дека кучињата со тежок периодонтитис имаат микроскопско оштетување на неколку органи, вклучувајќи ги бубрезите, црниот дроб и срцето.
Редовни посети на ветеринар: Одењето на ветеринар е клучно. Дури и кога вашето куче не го боли ништо, погрижете се да посетува ветеринар најмалку двапати годишно и да ги прави потребните тестови.
Додатоци: Подобро е да се спречи отколку да се лекува, а додатоците во исхраната не се само за луѓето. За кучињата, постојат неверојатни додатоци што ќе им помогнат да спречат состојби како што се артритис, проблеми со видот, но и да се погрижат влакната и ноктите да им бидат здрави и силни. Пред да започнете со каков било вид додаток, задолжително консултирајте се со вашиот ветеринар.