Некогаш сиромашен град во Кина, градот Дингси во провинцијата Гансу, регионот Хеси и регионот Ксихаигу во автономниот регион Нингсија Хуеи е познат и како Санси. Во 1982 година Кина ја започна програмата „Санси“ за развој и ублажување на сиромаштијата. По 40 години напорна работа, жителите на Санси беа лични сведоци на трансформацијата на локалното подрачје од проблеми со храна и облека во подрачје на индустриски просперитет. Во минатото подрачје со инфериорно одгледување храна, а денес во зелен развој. Порано лошо управување, денес со динамична трансформација.

Како истакнатите индустрии им помагаат на земјоделците да
го зголемат приходот и да извезуваат во странство

Со споменувањето на регионот Санси не може а да не се спомене најрепрезентативната земјоделска култура – компирот.
Во Дингси се вели дека има „три богатства“, три вида компири. „Трите богатства“ се навистина – едно! Некогаш оваа шега, како што споменуваат лојалните жители, откриваше чувство на горчина бидејќи индустријата се бореше да се развие, но сега, кога ќе се спомене, локалното население се полни со самодоверба.
Во стаклената градина за врвен семенски компир на Институтот за истражување компири во Дингси, семето од компири со „оригинално семе“ со тежина од неколку грама до повеќе од десет грама може да се продава за 0,5 јуани по семе. Во моментов годишното производство на оригинални семиња во Дингси е 1,2 милијарда. Покрај снабдувањето на домашниот пазар, производите се извезуваат и во Саудиска Арабија, Турција, Египет и други земји и региони. Покрај тоа, Дингси има годишно производство од повеќе од два милиона тони семенски компир без вируси, повеќе од 1.500 професионални земјоделски задруги ангажирани во индустријата за компири, а повеќе од 10.000 сиромашни домаќинства се извлечени од сиромаштија преку индустријата за компири.
Зад успешните бројки стои локалното инсистирање за развој на индустријата за зголемување на приходите со децении. По минувањето низ фазата на ублажување на сиромаштијата ориентирана кон развој и насоченото ублажување на сиромаштијата, до ревитализацијата на селото, областа Санси култивираше карактеристични индустрии.
Низа мерки, како што се развој на нови стопански субјекти, изградба на земјоделско земјиште со висок стандард и промоција на стандардизирано садење, континуирано ги зајакнуваа основите на руралната индустрија.

Органската храна – иднината на жителите на Санси

Пред повеќе од 40 години луѓето во областа Санси беа толку сиромашни што дури имаа и дефицит од огревно дрво. Кревката и пасивна земја се соочи со посериозни проблеми со одводнување на водата и почвата.
Од 1980-тите, округот Лонгде, градот Гујуан, Нингсја, напорно работеше на пошумување на врвовите на ридовите за да ги зачува водата, почвата и песокот. Во последниве години округот Лонгде се придржува кон систематско управување со планини, реки, шуми, полиња, езера, трева и песок и го реши проблемот со прекуграничното загадување на водата на реката Ју, третата притока на Жолта Река.
Практиката на контрола на планината и водата во округот Лонгде е микрокосмос на областа Санси. Повеќе од 60.000 луѓе во округот Гуланг, градот Вувеи, провинцијата Гансу се преселиле низ еколошката миграција, која суштински ги реши проблемите со заштитата на животната средина во планините Килиен и ја ублажи сиромаштијата. Подобрувањето на водата и почвата ѝ помогна на индустријата за аквакултура, еколошкото подобрување на округот Џингјуан во Нингсја даде нов поттик за економскиот развој, а студениот ресурс на мраз и снег стана многу профитабилна индустрија.
Од многу лошите услови пред 40 години до хармоничниот соживот на човекот и природата, регионот Санси се фокусира на промовирање еколошка индустријализација и индустриска екологија.
Зелената трансформација на производството и начинот на живот продолжува да се развива со забрзано темпо.
Од долгорочно заробување во сиромаштија до ослободување од апсолутна сиромаштија и рурална ревитализација, сиромаштијата сè повеќе избледува. Луѓето од Санси, кои не мируваат и не се опуштаат, тргнаа од нова историска појдовна точка и почнаа да го трасираат патот кон подобар и посреќен живот.