Комесарот задолжен за борба против дрогата во земјата в среда ќе го претстави планот за справување со злосторствата поврзани со дрога на Советот за национална безбедност на Белгија

Белгија во трка со времето

Белгиските наркобанди бараат да им се врати кокаинот. Земјата во последно време заплени толку многу од белиот прав што сега се соочува со нов проблем: нејзините скривници од конфискуван кокаин стануваат цел на криминалците што сакаат да го украдат.
Белгија и Холандија се меѓу главните европски дестинации за дрога што доаѓа од Латинска Америка – главно кокаин – а заплените во Белгија се зголемени во последните месеци. Но, иако Холандија има способност да го запали секој кокаин што ќе го заплени истиот ден, Белгија сè уште не е дојдена до тоа ниво – давајќи им на криминалците неодолива можност.
– Порано запленувавме количества што беа дел од пресметаниот ризик за криминалните организации. Но, количествата што ги запленивме денес се многу поголеми и повеќе не се дел од пресметаниот ризик. Наркокриминалците очигледно се подготвени да направат многу за да си ја вратат дрогата – изјави Ине ван Вимерш, комесарка за дрога на Белгија, за јавниот радиодифузен сервис ВРТ, во вторникот вечер.
Во петокот двајца вработени во пристаништето што работеа блиску до запленет контејнер во близината на Антверпен беа нападнати со нож и врзани од три лица што се обидуваа да пристапат до контејнерот. Белгиската царина подоцна потврди дека во контејнерот имало кокаин, скриен меѓу животински кожи.
Инцидентот се случи три недели откако во последен момент во Антверпен беа пресретнати седум тешко вооружени Холанѓани со планови за повторно грабнување запленет кокаин, складиран на безбедно место.

Белгија бележи силен пораст на насилството поврзано со дрога во последниве години, бидејќи земјата сѐ повеќе станува клучна дестинација во глобалната трговија со дрога, фокусирана околу Антверпен, второто по големина пристаниште во ЕУ.
Најновите инциденти ги ставија белгиските власти на висока готовност дека наркобандите нема да прибегнат кон брутално насилство за да ги вратат товарите со кокаин запленети од полицајци или цариници.
Тоа исто така доведе до политички спор околу тоа чија е одговорноста за доцнењето во отстранувањето на конфискуваната дрога.
Кристијан Вандерварен, шеф на царината и акцизите во белгиското министерство за финансии, повика запленетата дрога да се пали што е можно поскоро, по можност истиот ден.
– Холандија пресретнува, врши климатизација и има доволно достапност за веднаш да ја запали, ние ја немаме таа опција во моментов – изјави тој за белгиското радио во понеделникот.
Сепак, фламанската министерка за животна средина Зухал Демир негираше дека има проблем со капацитетот, обвинувајќи за недостигот од персонал во федералната царинска управа. Таа додаде дека останува царината и операторите на отпадниот материјал да го организираат депонирањето.
Краткорочно, Ван Вимерш – која в среда ќе го претстави планот за справување со криминалот поврзан со дрога во Белгија пред Советот за национална безбедност на земјата – рече дека се ангажирала и со царината и со операторите на отпаден материјал за да ѝ дадат на царината „брза патека“ за согорување лекови во инсинератори. Според Ван Вимерш, одговорот зошто тешко се добива таква можност е дека царината не е единствениот извор на опасен отпад, а заплените на кокаин „тешко е да се предвидат“.
Исто така, постои загриженост за безбедноста на царинските службеници во периодот од заплената и складирањето на дрогата до нејзиното транспортирање до инсинератор. Откако цариниците ќе запленат кокаин, тие се одговорни за чување на товарот, потврдија за „Политико“ од федералната полиција. Полицијата само помага при транспортот.

– Владата посветува многу внимание на скенирање на контејнерите. Но повеќе скенирање значи дека ќе има повеќе напади. Значи, очекуваме да има поголем буџет за да се обезбедат транспорт и психолошка поддршка за царинските службеници – рече Јохан Липенс, синдикален претставник за Христијанско-демократската партија АЦВ претходно овој месец, пред двата неодамнешни инциденти.
Во меѓувреме обемот на дрога запленета од белгиските власти продолжува да расте.
Во 2022 година во Антверпен беа запленети 110 метрички тони кокаин, рекорд што се чини дека ќе биде соборен годинава, при што Вандерварен во своето ради интервју откри дека за еден месец биле запленети 40 метрички тони. Минатиот петок белгиската царина објави дека запленила 7,5 метрички тони кокаин во една пратка, скриени под товар со банани.