Јаз’к

Македонија вчера требаше да го прослави реткиот јубилеј, 75-годишнината од првиот весник на македонски јазик! Ама, заборави... Оти, Македонија денес нема ни мотив, ни интерес за јубилеи... Кому му дошло до чествување? Кој го...

Дијалози за името – од збунетост до апсурдност

Во уставна Република Северна Македонија, барем засега, нема закон со кој се забранува употребата на терминот „Македонија“ и на придавките „македонски/македонско“. Такво нешто не е направено ниту со уставните амандмани поврзани со името, а...

Зошто не го почитуваме изборот за живот без деца?

На жените им е дозволено да бидат успешни во професионалниот живот, но не на сметка на семејниот живот. Во спротивно, тие се карактеризирани како себични и егоисти. И овој прекор и незадоволство честопати се...

Коњот заслужува јазик (не Заев и Димитров)

И кога би го видел човекот сал лицето волшебно на коњот самиот би си го искорнал јазикот јалов, на коњот би му го дал. Никола Заболоцки За што да ти пишувам денес, драг читателу. За...

Цитирана крв или силувана логика

Живееме во време на наводници, на цитирани вредности и на „лажни оригинали“ (симулакруми). Ова е време кое, цитирајќи, ги преврте сите вредности на глава, но ретко кој очекуваше дека и крвта ќе добие, во...

Нашата приказна

Не би знаел со сигурност да речам - дали оваа наша приказна ја губиме или таа нè губи нас, но знам дека во стварноста, како и во приказните, чудовиштата се ослободуваат понекогаш ненамерно, а...

Кога правниците ќе замолкнат

Судските процеси во врска со 27 април станаа флагрантен доказ за непостоење на правна држава, од моментот кога поради политички побуди и со противуставен закон за амнестија, од одговорност беа изземени „портирите на Злото“,...

Холокаустот е европска традиција

Воопшто не се наивни изјавите на министерот Димитров и на портпаролот Бошњаковски за различниот јазик на Македонците во Грција со овој нашиов. Звучи идиотски и безумно, да, но е дел од големиот евроамерикански план...

За бившите и за идните претседатели

По понижувачкото менување на името, наместо очекуван подем, Република Северна Македонија се покажува како однапред истрошена, уморна држава, која веќе нема национална енергија да исчекори од сопствената мрежа. Ниту власта покажува ист ентузијазам како...

Прецедник

Се јавувам од една непозната земја ...од необјавената книга „Мемоари = сеќавања“ Доволно континуирано време живеам во оваа непозната земја. Ова го препознав според блиските средби со староседелците што во потребен и доволен број ми...