Да имаш свое јас е првиот и основен чекор за да седнеш со најважните...

Да, сте правеле компромиси со ДУИ и сте го доуништиле системот, сте ги отепале Собранието, судовите, Уставот.... сè, за „големата слика“ и „поважните работи“. Сега тоа СÈ, ни се мава на сите од глава Жанета...

Датум ќе добиеме, некогаш

Дали одложувањето на одлуката на Германија за октомври е техничко прашање поради агендата на Бундестагот или сепак станува збор за политичка одлука за одложување на датумот, ќе се знае по средбата на Зоран Заев...

Македонија европски шампион. Почеток на отпорот

Постојат мигови, драг читателу, кога и истормозената колективна душа на еден народ, каков што е македонскиот, доживува екстаза рамна на просветление, на она сатори кај будистите во кое просветлениот по дефиниција станува светец. Тоа...

Етикети за политичка туршија

Семиолозите, кои се занимаваат со означувањето на нештата воопшто, како и домаќинките, кои сè уште прават зимница, знаат дека најлесниот и еволутивно најпримитивен начин на означување е – етикецијата, односно етикетирањето. Етикетата е наједноставен...

Капење во солзите

Што ќе видат денес истоименичките на Јованка и на Билјана ако погледнат во небото над Вардар и Црн Дрим? Денес можеби ништо, но за една недела, поточно на 17 јуни, над Криволак ќе прелета...

Nomentry

Веројатно се чудите што значи кратенката од насловот. Оваа инвенција е на германскиот новинар Ерих Ратфелдер („Дие тац“ (Die Taz), весник близок до социјалдемократите, од 7 мај 2019 г.), редовен известувач од Балканот, кој...

Итна процена и менаџмент кај младите со акутни психијатриски проблеми

Менталните проблеми претставуваат водечки причини кои го оптоваруваат глобалниот здравствен систем на глобално ниво. Она што е многу битно е дека детската популација не е поштедена од овие болести. Така, само во САД, 21-23...

Тие имаат само една радост… злорадост

Среќа што кај нас има врвни филозофи и аналитичари. Инаку ќе нè изедеше мракот на ракометната ерес. Да не беа тие немаше да се просветлиме со фактот дека ракометарите се платеници, националисти, говеда и...

Стратегиски насоки за развој на македонското земјоделство

Развивањето одржливо земјоделство бара спроведување на оправдана, од гледна точка на целите, и доследна, во однос на мерките, долгорочна секторска политика, бидејќи треба да биде своевремено актуелна во согласност со применетите услови и можности...

По една година од донесувањето на Законот за високо образование

Aко сакаме да бидеме компатибилни со европските високообразовни установи, потребно е, а и е обврска, како држава треба да сме сериозно посветени на примената на законската регулатива, почитувајќи ги Уставот на државата, Лисабонската конвенција...