Што ќе смени Ципрас во Македонија?

Под.... Може да се изведе заклучок дека кризата во Македонија не е граѓанска, не е предизвикана од народот, кризата е институционална. Неа со своите постапки (или непостапки) ја произведува власта со нејзините институции, а...

Протоколарни гафови

Селфањето на македонскиот премиер беше невообичаена и непромислена работа! Сериозен политичар со висок ранг по правило со себе не носи мобилен телефон, а неговиот телефон го носи некој член од неговата придружба! Политичарите треба...

Истрагата на Милер – се тресеше гората, се роди глувче!

Најголемото нешто што оваа истрага досега го откри е дека Доналд Трамп го платил молкот на порноѕвездата Веста, на крајот на минатиот месец, дека истрагата на специјалниот обвинител Роберт Милер е завршена, беше некако во...

Какво влијание има сонот врз мозочните ќелии?

Животните и луѓето спијат за да им дозволат на сопствените неврони да ја одржат ефективна ДНК и тоа е причината зошто сонот е толку присутен во анималното царство Сонот е неопходен дел од 24-часовниот циклус...

Лазаре, стани (1)

А дури сега, во тешко време, кога нè налегнал мракот од сегде што го трупаат врз нас, ние Македонците тој Господов глас трансцедентално го читаме и како Македонијо, стани! И тоа е уште глас...

Кој и кому да му верува?

И што остана? Оние што веруваат во Бога и оние што веруваат во коцкарска среќа? Некој ќе рече - чекај малку, останаа и партиските верници, ама се лаже, зашто партиски верници имаше во комунизмот,...

Сепак се врти

Горат суви треви и нискостеблести шуми. Горат ожнеани стрништа и страници неиспишани книги. Горат научни сеидби и страници испишани со македонска историографија. Горат национални паркови и национални богатства. Гори националното. Гори под нозете Републиката е...

Родители и деца

Претседателската кампања почнува денеска, на први април, но се чини ѓаволот одамна ја однел шегата. Поточно, од моментот кога јавноста се вознемири од еден кавал... И тоа не обичен кавал, туку во рацете на...

Нешто да те питам, барабо

Океј, може да почнеме? Добро начучулете очи и уши. И без многу татеравење и мрчење. За инсулирање ич не сакам да чујам. Жими новинарот Гоце Арнаудов. Значи, може да почнеме? Нешто да те питам, барабо? Питај... Кој...

(Не)чисти и (не)чесни кандидати?

Според некои симболични верувања, за да дојдат кандидатите до целта требало да поминат низ четири врати обрабени со тешки окови и да претргаат големи искушенија. До врвот стигнуваат само избраните, најхрабрите, најмудрите. Учесниците во...