Две илјади и осумнаесетта: Крај на статус квото?

Владата на премиерот Зоран Заев се посвети целосно и единствено на решавање на спорот со Грција, со договор, кој предизвика поделба во земјата и неуспешен референдум Последниот коментар во годината го посветувам на оцена на...

Најцрната македонска историска година – 2018. Се случи злосторство

За што да ти пишувам, драг читателу, во приквечерието на новата 2019 година? За што? Секоја нова година е нов временски циклус, нов почеток, онака како што е тоа во Библијата осмиот ден, кога...

Потреба од катарза

Откако ќе ја испратиме старата година (а со неа и старата држава) и ќе ја раскитиме елката, по 15 јануари, ќе мораме да ја раскитиме и шарената стварност. Уставот ќе биде условно сменет, но...

Задруга

Неверојатно, речиси нереално, но сепак реалити шоу, кое не пропуштам да го гледам секој ден. Ги надминува сите турски, шпански, колумбиски криминални или домашни, но забранети хумористични серијали, на кои се лепи „широкиот аудиториум“....

Поштарот

Не, нема да пишувам за скандалозниот и противуставен Закон за амнестија (кој лажно го претставуваат како помирување). Дури и правниците (адвокати, обвинители и професори) што обично молчат, сега се видно вознемирени од она што...

Вистината за македонскиот јазик

Повод: искажувањето на Красимир Каракачанов Далибор Станковиќ Красимир Каракачанов, бугарскиот министер за одбрана и претседател на ВМРО-БНД, изјави дека македонскиот јазик е бугарски дијалект. Меѓутоа, неговата теза е далеку од историската реалност. Особеностите на македонскиот јазик...

Зошто Зоран Заев мора да добие Нобелова награда?

Со доделувањето Нобелова награда за мир на марионета, се заокружува нивниот проект за укинување на Македонија и Македонците како една нецивилизирана фарса на моќни лицемери и модерни нацисти. Комитетот за доделување „нобел“ веќе се...

Се јавувам од една непозната земја

Известување бр. 10122018 Античка или европска Македонија Во оваа непозната земја гласањето и анкетирањето се инструментите за донесување на однапред донесените одлуки што власта ги спроведува врз основа на однапред донесената одлука од понадвор. Колку понадвор,...

Вратите на Собранието – на пеколот или на рајот?

На 27 април за малку била избегната трагедија, која денес се претвори во политичка и правна комедија. Од врата на срамот, се претвори во врата на спасот, што пак, од своја страна, е една...

Власта, привилегиите и помирувањето

Пред околу три децении, еден мој пријател од Полска ми ја прераскажа приказната што му ја кажал син на советски генерал, заменик на министерот за одбрана на Советскиот Сојуз: Секој ден наутро ќе дојдеше...