Итна процена и менаџмент кај младите со акутни психијатриски проблеми

Менталните проблеми претставуваат водечки причини кои го оптоваруваат глобалниот здравствен систем на глобално ниво. Она што е многу битно е дека детската популација не е поштедена од овие болести. Така, само во САД, 21-23...

Тие имаат само една радост… злорадост

Среќа што кај нас има врвни филозофи и аналитичари. Инаку ќе нè изедеше мракот на ракометната ерес. Да не беа тие немаше да се просветлиме со фактот дека ракометарите се платеници, националисти, говеда и...

Стратегиски насоки за развој на македонското земјоделство

Развивањето одржливо земјоделство бара спроведување на оправдана, од гледна точка на целите, и доследна, во однос на мерките, долгорочна секторска политика, бидејќи треба да биде своевремено актуелна во согласност со применетите услови и можности...

По една година од донесувањето на Законот за високо образование

Aко сакаме да бидеме компатибилни со европските високообразовни установи, потребно е, а и е обврска, како држава треба да сме сериозно посветени на примената на законската регулатива, почитувајќи ги Уставот на државата, Лисабонската конвенција...

Вардар ја гаси жедта за успех, втор пат

Во нација жедна за успех, не само во спортот туку во кое било поле, Вардар ја гаси жедта за успех. Прво место е велеуспех, а двапати првак е чудо! Пред две години, во истиов период,...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (5)

Еврејската дигресија за избран народ и мартирски мит за да направам на тој план една ремарка на македонската индолентност и до безличност придушен молк и затвореност и трпење во сопствената голгота. Космополитизмот што му...

Зелениот бран

Крајната десница не го доби посакуваното, но крајната левица е во клиничка смрт. Зелените, и донекаде либералите се покажаа како најприфатлива „трета“ опција. Но, прашање е дали е на повидок вистинска алтернатива, и дали...

Тие ја сакаат омразата кон мене

Говорот на омраза како алатка за замолчување е гилотина, која треба да им ги отсече главите на креативноста, хуморот, цинизмот, иронијата, сатирата и на критичноста. Омразата е глупо чувство, но кој е тој судија...

Прок­лет­ство­то на сре­ди­на­та на ман­да­тот (По­бе­ди­те Пи­ро­ви – по­ра­зи­те за­ка­ну­вач­ки)

Не­сом­не­но де­ка Зо­ран За­ев вне­се еден нов по­ли­тич­ки на­ра­тив, кој не се по­вр­зу­ва со ми­на­то­то, ту­ку е свр­тен кон ид­ни­на­та, но ски­на­ти­те кон­ци на до­вер­ба­та ќе се вле­чат зад не­го и не­го­ва­та пар­ти­ја уште...

Проевропско мнозинство во ЕУ?

Паѓањето на Сириза во Грција најверојатно ќе донесе потежок партнер за Македонија, Нова демократија, што секако ќе се случеше порано или подоцна Дента по завршување на изборите за Европската Унија, многу медиуми осамнаа со наслови...