Балканот виновен за тешкотиите во ЕУ-договарањето!?

Следејќи ги изјавите на Макрон, како и на Борисов, дека одбива да го води проширувањето за да не се скара со Балканците, се чини дека проширувањето ќе биде уште повеќе маргинализирано По неколку дена преговори,...

Создавање на човекот (3)

Зафатени со трудот деноноќен на новото создавање, глеј Тие двајцата одвај го забележаа првото расцутено гранче како блескава поплава од светлина, како огнено крило на серафим што беше слетал ниско кај нив за да...

Утопијата „зближување истории“

Со внимание следам што се случува со проектот „зближување меѓу Македонија и Бугарија“. Не затоа што не го знам исходот, туку затоа што ме интересира до кога ќе трае тој утописки проект на зближување...

Што се случи со моралниот капитализам?

Во каква економија веруваат демократите? Џо Бајден бара „строги работнички закони и даночни прописи што ќе ја наградат средната класа“. Берни Сандерс сака да ги зголеми даноците за богатите и да гарантира работни места...

Паради без гордост

Најавата дека првпат ќе се организира „Скопје прајд“ за миг стана поважна од фамозниот „датум“ и скандалозната „метла“. За мнозина „да се биде Европеец или не“ се решавало на 29 јуни. Очекувано, на Парадата...

Значењата на ознаката Бугари низ вековите

Во минатото жителите на Македонија освен со името Македонци во изворите често се означуваат и со името Бугари; прашање што ја збунува јавноста, та дури и историчарите, но не и политичарите. Имено, ним им...

Јас сум феноменален

Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите, само под услов од трибините да се исфрлат граѓаните на „Северџанистан“, затоа што тие не ги исполнуваат елементарните услови да бидат народ. Цитат...

Можел ли Гоце да се декларира како Македонец?

Ако денес, по 150 години, Македонците во Бугарија, членка на ЕУ, сѐ уште не можат да се декларираат како такви, како можел да го стори тоа Делчев тогаш? Ние не постоиме за Софија. Ако...

Историска ревизија без визија

Рискантната промена на името не стана сигурна виза за влез во ЕУ, иако беше стопати ветувано и најавувано дека тоа е единствениот услов. Сега сите други аргументи се од сосема мала важност, обезвреднети, дури...

Да не се драматизира прашањето за датумот за ЕУ

Би сакал да упатам апел до нашите политичари од власта и од опозицијата да седнат на една маса, но не да се расправаат и да се караат за тоа кој има поголема вина за...