Менопаузата означува значителна транзиција во животот на жената, која носи безброј физички и хормонални промени. Иако ова е природна фаза во животот на секоја жена, нејзините придружни симптоми и здравствени импликации може многу да варираат: од топли бранови, промени во расположението и тешкотии со спиењето, до зголемен ризик од остеопороза и кардиоваскуларни болести.
Во средината на овие транзиции, нутриционистичката исхрана игра клучна улога, а додатоците во исхраната можат да бидат од голема помош за да се осигуриме дека ги добиваме сите хранливи материи што му се потребни на нашето тело на дневна основа. Со вклучување одредени додатоци во исхраната во нашата секојдневна рутина можеме да ги ублажиме симптомите, да го поддржиме здравјето на коските и да ја оптимизираме целокупната благосостојба за време на оваа трансформативна фаза.
Интернистка специјализирана за менопауза, д-р Хедер Хирш, истакна два од најдобрите додатока од суштинско значење за здравјето на жените во менопауза.
1. Калциум со витамин Д: За почеток, д-р Хирш ја нагласува клучната улога на земање додаток на калциум што вклучува витамин Д, особено за жените во менопауза.
– За пациентите што престанале да произведуваат естроген или се блиску до опаѓање на естрогенот, многу е важно да земаат калциум со витамин Д – изјави таа. Како што се намалува естрогенот, објаснува д-р Хирш, „квалитетот на коските ќе се намали и коските ќе се разредуваат“. Затоа таа препорачува да се земаат овие додатоци. Таа истакнува дека е лесно да се заборави на здравјето на коските, но од клучно значење е да не се занемарува оваа област од вашето здравје додека стареете. Затоа ја нагласува важноста да се даде приоритет на здравјето на коските.
2. Мултивитамини: д-р Хирш, исто така, препорачува вклучување мултивитамини во нашата исхрана, тврдејќи за едноставност и ефикасност.
– Препорачувам еден мултивитамин наутро – советува докторката. Таа исто така заклучува дека нашата рутина за додатоци во исхраната не мора да биде премногу комплицирана и дека додатоците во исхраната што веќе ги наброја се сосема доволни за добро здравје на жените во менопауза.