Фото: Пиксабеј

Во кои ситуации возачите би можеле да останат без своите возила? Прекршоците од овој список може скапо ќе ве чинат и тоа во најголем дел од земјите може да резултира со висока парична казна, па дури и со одземање на автомобилот.
1. Возење под дејство на алкохол.
2. Одбивање алкотестирање или тестирање за опијати.
4. Надминување на ограничената брзина во населено место.
5. Надминување на брзината во зона на училишта.
6. Надминување на брзината во зоната со бавен сообраќај.
7. Превоз на дете до 12 години на совозачко седиште.
8. Превоз на дете до 12 години на место што не е наменето за седење (багажник, табла со инструменти, задна полица, надворешни делови на возилото и сл.).
9. Поминување на најмалку два црвени семафора за помалку од 10 минути.
10. Престигнување колона возила преку полна линија.
11. Возење без положено за која било возачка категорија.
12. Возење за време на мерката забрана за возење.
13. Возење по одземање на возачката дозвола поради акумулирани казнени бодови.
14. Возење при привремено исклучување од сообраќај.
15. Ноќно возење по неосветлен пат без никакви светла на возилото.
16. Престигнување возило што застанува или застанало за да ги пушти пешаците на пешачки премин.
17. Престигнување конвој со придружба.