Фото: Пиксабеј

Оние што се почетници и имаат мало искуство во одгледувањето и грижата за зеленчукови градини може да направат сериозни грешки што може да го загрозат успехот на жетвата и да ја нарушат посветеноста на грижата за растенијата. Една од нив, која се однесува на доматите, се состои во тоа секогаш да се користи истиот агол од градината за нивно одгледување. Зошто е погрешно тоа?
Доматите се „силна култура“ што ја осиромашува почвата со црпење многу хранливи материи и го загрозува квалитетот на следната година. Ова практично правило важи и за одгледување компири, модри патлиџани и пиперки – и за нив е препорачливо да го менувате местото на сеење во вашата градина од година на година. Би било идеално да се менува местото на садење на оние растенија што апсорбираат многу хранливи материи од почвата (како доматите) и растенија што имаат помалку нутритивни потреби. На пример, ако оваа година засадивте краставици, домати, тиквички или компири, следната година наместо нив би можеле да засадите мешунки (грашок или грав), билки или кромид.
На доматите им требаат топлина и сончева светлина за да растат добро, но и заштитна бариера од дожд: тоа може да биде пергола или дрвен трем. Понатаму, на овие растенија им треба простор: затоа не се препорачува да се садат доматите премногу блиску (растојанието помеѓу растенијата мора да биде најмалку половина метар). Не заборавајте вертикални потпори за раст на растенијата и за спречување на свиткувањето и кршењето на гранките под тежината на сопствените плодови. Можете да купите потпори во специјални продавници за градини. Доматот има потреба од почва богата со хранливи материи: поради оваа причина, добра практика е да се ѓубри почвата редовно, на секои две или три недели. Доколку немате зеленчукова градина, доматите може да се одгледуваат и во контејнери на балконот од вашиот стан – важно е да имате многу голем сад (најмалку 25 литри капацитет) и соодветни вертикални потпори за растенијата.