Фото: Пиксабеј

Медицински совет

Мрзливо око или амблиопијата е многу чест проблем со видот што ги погодува очите. Сепак, тоа може да биде и знак за сериозни здравствени проблеми како што се дијабетес, Паркинсонова болест и срцеви заболувања, покажаа новите истражувања. Исто така, истражувањата покажаа дека еден симптом на видот може да предвиди деменција дури 12 години пред дијагнозата.
Иако вообичаено е позната како „мрзливо око“, амблиопијата оди подалеку од областа на видот, служејќи како потенцијален показател за основните состојби што бараат итно внимание. Експертите од Оукли ја нагласуваат важноста на редовните очни прегледи со оптометрист или офталмолог за ефикасно дијагностицирање и лекување амблиопија, нагласувајќи дека импликациите се протегаат многу подалеку од проблемите поврзани со видот.
Инаку, оваа состојба погодува милиони луѓе низ светот, а претходно се карактеризираше како естетски проблем и општ проблем поврзан со видот, кој влијаеше само на таканаречената јасност на видот и покрај корективните леќи. Сепак, новите докази откриваат уште една врска помеѓу амблиопијата и широк спектар на хронични болести и состојби, што бара сеопфатна евалуација за да се открие основната причина за состојбата.
Имено, откриено е дека таквата состојба е поврзана со невролошки нарушувања како Паркинсонова болест и мултиплекс склероза, што укажува на ослабена невронска сигнализација. Исто така, констатирана е поврзаност со кардиоваскуларни заболувања, како што е хипертензијата, и поврзаност со метаболички нарушувања, кои главно вклучуваат различни воспаленија и дијабетес. Покрај тоа, постои можност амблиопијата да влијае и на тироидната жлезда.