Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26115)

Студентска изложба во галеријата на МКЦ

Студентска изложба на Факултетот за уметност и дизајн на Меѓународниот балкански универзитет е отворена во галеријата на МКЦ. Посетителите имаат можност да видат студентски...

Делата на Пандора и Сашо Саздовски во Дајар ал Медина

Уметниците Пандора Апостолоска Саздовска и Сашо Саздовски се поканети од кураторите Рим Ајар од Тунис и Али Рашид од Ирак да учествуваат на Уметничкиот...

Награди за „М“ на Вардан Тозија во Бразил и во...

Македонскиот режисер Вардан Тозија ја освои главната награда за најдобра режија во интернационална конкуренција на најголемиот жанровски филмски фестивал во Јужна Америка, „Фантаспоа“, чие...

Новата реалност политички ги изневерува основните вредности

Интервју на Томислав Османли во белградски „Нови магазин“ Под насловот „Иднината не се досегнува со движење во круг“, најновиот број на угледниот неделник „Нови магазин“...

„Трубадур“ на Иван Поповски е симфонија на љубовта, одмаздата и...

Отворени „Мајските оперски вечери“ Со церемонијата на палење на фестивалскиот оган од оперската певица Славица Галиќ-Петровска беа отворени 52. „Мајски оперски вечери“, по што следуваше...

Зошто НАСА сака да одреди временска зона на Месечината?

НАСА има задача да одреди стандардна временска зона за Месечината, но тоа е покомплицирано отколку што се мисли. Владата на Соединетите Американски Држави ја...

Пленковиќ: Хрватска е силна и важна!

Програмата „Хрватска е силна и важна“ зборува за силна Хрватска, која е повлијателна од кога било досега, а ќе се стреми да достигне 82...

Економиите во развој ќе имаат стапки на инфлација како пред пандемијата

Додека инфлацијата во голема мера се намали поради падот на цените на енергијата и стоките, постојано високата инфлација на услугите претставува предизвик за ублажување...

Кво вадис, Македонијо?

И енергетиката е дел од столбовите што придонесуваат за развојот на општеството! По 8 мај сите очекуваме да се случи нешто, значителна промена во...

Како „Произведено во Кина 2025“ донесе радикални промени во кинеското општество

За потсетување на македонските читатели, во 2015 година, Кина постави амбициозен 10-годишен план наречен „Произведено во Кина 2025“. Целта на планот беше да се...