Британскиот режисер Кристофер Нолан и неговата сопруга и продуцентка Ема Томас ќе добијат почесни титули витез и дама за нивните заслуги во филмската уметност. Признанието за нивните заслуги доаѓа по наградуваниот филм „Опенхајмер“, кој ја раскажува приказната за таткото на атомската бомба. Филмот освои седум „оскари“ оваа година, од кои две освои Нолан. Тој претходно беше номиниран за шест награди „оскар“ за преиспитување важни работи во својот филмски опус, но никогаш не доби „оскар“ за режија сè до годинашната награда.
Нолан беше номиниран за истата награда за филмовите „Мементо“, „Инсепшн“ и „Данкирк“. Со текот на годините, Томас работеше со Нолан на сите негови главни филмови, од 2020 година.
Нолан и Томас се запознале на Универзитетскиот колеџ во Лондон, а моментно ја водат продуцентската компанија „Синкопи“.
Титулите витез и дама се доделуваат на церемонија во Бакингемската палата во присуство на кралот, но Чарлс во моментот не ги извршува своите должности поради болест. Листата со препораки за награди ја состави британскиот премиер Риши Сунак.