Фото: Пиксабеј

Здрава храна

Секој зачин има свои предности. Некои го подобруваат варењето, како што е кимот. Други, како што е мелената пиперка, помага во намалување на холестеролот. Зачините, генерално, имаат антивоспалителни својства, поради што често се препорачуваат во случаи на воспаление на одредени делови од телото или нерви/ткива. Познато е дека зачините помагаат во намалувањето на ризикот од развој на рак, го подобруваат оралното здравје и варењето, како и помагаат во растот на коските и го намалуваат крвниот притисок.
Но ако веќе ги избирате најздравите зачини, тогаш одлучете се за шафранот, за кој е познато дека го штити нервниот систем. Тоа е најбараниот и најскап зачин.
Има исклучителен вкус, а цената му е на исто ниво со квалитетот. Сепак, треба да знаете дека со шафранот инвестирате и во вашето здравје:
Шафранот го подобрува варењето – една компонента на шафранот, кроцетинот, го стимулира производството на жолчката. Ја промовира асимилацијата на хранливите материи и го спречува гасот.
Има невропротективна функција, како и антидепресивни ефекти. Модулира некои хормони што влијаат на нашиот мозок, како што е серотонинот.
Познато е дека шафранот е и афродизијак. Содржи сафранал, кој влијае на расположението, ги подобрува сексуалните перформанси и еректилната функција.
Списокот на придобивки е обемен. Овој редок зачин помага во заштитата на видот, го намалува холестеролот, обезбедува железо и витамини, а некои соединенија, како што се флавоноидите и бета-каротинот, се сметаат за антиканцерогени.