Компанијата на големо подготвува алатка што создава оригинални песни врз основа на текст и гласовни команди. Корисниците ќе можат да пишуваат какви било прашања специфични за жанрови со создавање песни врз основа на мелодијата што ја потпевнуваат или едноставно ја свират.
Софтверот наскоро ќе биде достапен под името „МјузикЛМ“, пишува „Бенчмарк“.
Информациите за музичкиот бот протекоа неодамна од истражувачки труд на универзитетот „Корнел“. „МјузикЛМ“ е опишан како модел за создавање оригинална музика на 24 килохерци што останува конзистентна во текот на неколку минути.
Од работата може да се открие дека алатката е многу корисна при креирање музички теми за видеоигри. Ова се брзи мелодии со привлечен риф за електрична гитара. Оваа музика е импресивна, останува во меморијата, а песната е украсена и со необични звуци како удари на чинели или тапани. Алатката дава можност за користење дополнителни прашања што ги уредуваат временските интервали и ја градат структурата на песната. Целата колекција на звуци е достапна за корисникот, а можно е и поставување дополнителни прашања. Одговорите на ботот се засноваат на извори од уметнички архиви.
Примери на песни генерирани со вештачка интелигенција веќе се објавени на репозиториумот ГитХаб на „Гугл“. Тоа е збир од 5.500 пара на податоци музика-текст наречени МјузикКапс.
„Гугл“ претходно го одложи лансирањето на чет-ботот, а сега гледаме дека „МјузикЛМ“ е адут на компанијата во жестоката битка меѓу големите компании на полето на развој на алатки за вештачка интелигенција.