Промоција на монографија по повод 60 години Универзална сала – Скопје, насловена „Скопскиот симбол на хуманоста“, од авторката Весна Дамчевска, ќе се одржи на 6 март (среда), во 12 часот, во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ (прв кат). Книгата е издание на ЈУ Универзална сала – Скопје, а е објавена со поддршка на Град Скопје.
Книгата излегува по повод 60 години од зачетокот на благородната идеја да се изгради сала или културен простор што ќе има универзално значење и функција, наменет за организирање разни манифестации, културно-уметнички и помали спортски настани. Универзалната сала е замислена како мултифункционален простор што ќе служи како културен центар за скопјани. Проектот брзо го привлекува меѓународното внимание, па земјите од сите страни на светот ја нудат својата поддршка за да ја оживеат оваа амбициозна визија. Но низ годините салата станува многу повеќе од објект, таа станува олицетворение на солидарноста на Скопје, стоејќи како светилник на надеж, потсетувајќи ги луѓето дека не се сами во соочувањето со предизвиците. Салата станува домаќин на историски настани, поттикнувајќи го чувството на заедништво и единствена цел.