Фото: Пиксабеј

Животни

Мачињата, исто како и бебињата, доаѓаат на светот без заби. Нивните први заби (познати како млечни заби) излегуваат на возраст од околу три недели, а меѓу десеттата недела и шестиот месец паѓаат и се заменуваат со трајни, кои ќе ги имаат до крајот на животот.
Состојбата на забите и непцата е добар показател за општата здравствена состојба на мачката, па затоа нивната грижа е важна од раѓањето до крајот на животот. Познавањето на времето на никнување на забите на мачињата им дава можност на сопствениците да им помогнат на мачињата доколку се појават проблеми при растењето.
Обрнете внимание на какви било знаци на непријатност што мачката може да ги покаже додека ѝ растат забите. Мачката може да има намален апетит‌: јадењето житарки, па дури и влажната храна, може да биде болно за чувствителните непца на мачката, па таа ќе избегнува да јаде за да избегне болка.
Понекогаш мачката џвака предмети и гризе затоа што тоа ја смирува: честото грицкање може да укаже на почетокот на никнувањето на забите, но и на други проблеми.
Воспалените и црвени непца се уште еден знак за почетокот на никнувањето на забите: кога трајните заби никнуваат, тие можат да ја покријат устата и да ги преклопат млечните заби, што придонесува за создавање џебови во кои се акумулираат бактерии. Освен споменатите знаци на непријатност поради никнувањето на забите, мачката ќе биде почувствителна и раздразлива. За вакви и слични проблеми консултирајте се со вашиот ветеринар.