Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25917)

Глобалното затоплување ќе убие милијарда луѓе

Климатските промени предизвикани од човекот се прашање на живот и смрт, па затоа е неопходно што поскоро да се намали или да се запре...

Седум грешки при чистење на индукциската плоча

Индукциските шпорети и рингли се популарни благодарение на нивното кратко време за готвење, енергетската ефикасност и безбедноста при употреба. Тие се загреваат побрзо од...

Најнапредниот хуманоид навестува каков ќе биде животот за 100 години

Оваа недела, креаторите на Амека објавија ново видео во кое го прашуваат својот робот какво мисли дека ќе биде општеството за 100 години. За...

Идните алгоритми за вештачка интелигенција со потенцијал да учат како луѓето

Нова студија ја мери ефективноста на методите за машинско учење. Спомените може да бидат еднакво незгодни за машините како што се за луѓето. За да...

Завршен концерт на музичкиот камп на млади музичари

Од 1 до 9 септември во одморалиштето „Михајлово“ во близината на Кавадарци се одржува третото издание на интернационалниот камп за млади музичари „Етно Македонија“,...

Отворена изложбата на Мирчо Матевски Рисимкин во „Мала станица“

„Средба со историјата: една слика – една приказна“ е насловена изложбата на Мирчо Матевски Рисимкин отворена во „Мала станица“. - Да се зборува за оваа...

Важни имиња од светот на издаваштвото ќе гостуваат во Скопје

Во пресрет на „ПРО-ЗА Балкан“ Aгент на А.Ц.Е.Р., најстарата книжевна агенција во Шпанија, и директорката за меѓународна продажба и извоз на италијанскиот гигант „Саси едиторе“,...

Германија вложува во истражување на фузијата

Енергетика Германија во следните пет години ќе вложи повеќе од милијарда евра во истражување на фузијата за да се искористи за производство на енергија, изјави...

Поделени ставови во ЕУ за користењето на моторите со внатрешно согорување...

Спротивставености во Унијата за иднината на е-автомобилизмот Во интерните документи на Европската комисија може да се забележи дека постои конфликт во извршниот одбор на Европската...

Оптимистички сигнали за реактивирање на спогодбата за украинската пченица

Рефлексии по средбата на турскиот и рускиот претседател во врска со олеснувањето на прехранбената криза и проблемот со украинското жито Подготвил: Mарјан Велевски Средбата меѓу рускиот...