Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25761)

Прогласени најдобрите литературни творби во центарот за култура „Кочо Рацин“

Во Кичево Меѓународниот ден на мајчиниот јазик во Кичево беше одбележан со литературен конкурс што го организира центарот за култура „Кочо Рацин“ и на кој...

Денот на мајчиниот јазик одбележан во СОУ „Ѓорче Петров“ во...

Со поддршка на УНЕСКО, од 21 февруари 1999 година редовно се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, за да се прослават 6.500-те различни јазици...

Под истото руно тлее познатата разорувачка идеја

По критиките во јавноста за пласирањето идеи што заговараат загрозување на унитарниот карактер и територијалниот интегритет на Македонија, очигледно наменети за провоцирање и предизвикување...

Поубаво се расте со златните етички поуки

Етика за млади Како на скапоценостите, така времето не им минува ни на позитивните морални идеи и поуки. Некои од нив траат со илјадници години,...

Во сеќавање на писателот Тоде Илиевски

Селце во зима Патека тивка пред куќа стара. Врапчето џивка и храна бара. Небесно сито снегулки рои. Ќумбето свито со гости свои. Бесниот ветер без прекин вие. Русото дете чајче си пие. Вчерашна смешка... Најнови вести... Ракија жешка бабата чести. А...

Прилепските ученици се претставија со креативни и уникатни маски

На карневалот „Прочка 2023“ И годинава на карневалот „Прочка 2023“ беше отворена изложба на маски направени од учениците од основните и средните училишта во градот,...

Шарен детски карневал во Струмица

По саботната интернационална карневалска поворка на големиот Струмички карневал, во неделата се случи традиционалниот Детски карневал, кој секоја година се одржува на празникот Прочка,...

Ѝ намигнува ли некој дискретно на Софија?

Универзитетски професори, историчари, меѓународноправни експерти и дипломати забележуваат дека повеќе од очигледно е дека има добра координација на релацијата Приштина - Скопје - Тирана...

Едно дете, еден учител, една книга и еден молив можат...

Посакувам да споделиме искуства, да се вмрежиме и заедно да ги направиме училиштата најубавото место за секое дете, но и за секој учител, затоа...