Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25694)

Вкочанетоста стана второто име за консензусот – како инструмент на одлучување...

Европската комисија (ЕК) и Европскиот парламент (ЕП) дадоа одобрение за прием на Романија, Бугарија и на Хрватска во Шенгенскиот договор. По објавувањето на извештаите...

Дипломатијата гради, дневната политика разградува

Во Косово и понатаму е напнато Тензиите во Косово никако да спласнат. Секој ден се случува некој инцидент што само ја подгрева и онака вжештената...

Датуми за паметење во декември

Македонскиот народ и држава имаат богата вековна традиција и голем број крупни настани, кои се трајно врежани во колективната национална меморија на македонскиот народ...

Стандардот на граѓаните се стопи за дваесет отсто!

Државниот завод за статистика пресмета дека инфлација во ноември изнесувала 19,4 проценти, односно за толку се зголемени трошоците за живот во споредба со истиот...

До пари со употреба на арсенал како на украинскиот фронт

Случаите со насилно уништување банкомати не се новитет ниту во нашата земја. Пред два дена, во Топаанско Поле, на улицата Македонско-косовска бригада, вооружени лица...

Западен Балкан пак остана без возен ред на патот кон Унијата

Генерално гледано, дводневниот самит во Тирана не донесе некаков план или визија за иднината на Западен Балкан во ЕУ. Според аналитичарите, она што недостига...

Граѓаните препознаваат колку политичарите „искрено ги лажат“

Квалитетот и вистинитоста на информирањето во едно општество неизбежно се рефлектираат во „степенот на доверба на граѓаните кон општествените чинители“ што ги информираат: медиумите,...

Двојно повеќе спринт-трки во 2023 година

ФОРМУЛА 1 Трките во Азербејџан, Австрија, Белгија, Катар, САД и во Бразил се шесте трки што Формула 1 ги избра да бидат домаќини и на...

Инфантино: Фудбалот навистина станува глобален

Ова беше најдобрата групна фаза на светските првенства. Има рекордни бројки на ТВ-гледачи, по групната фаза посетеност од 2,45 милиони за првите 48 меча,...

Домаќине, добри гости ти дојдоа

И ситнежот да се опфати! „Сеопфатен пристап“, почнувајќи од „портирот на врата“, побара министерот Османи. Веројатно на овој начин тој ќе успее да прикаже...